FORUM: Knjiga eseja Srećka Puliga; Regresivni mentaliteti i fašističke fantazije; Alenka Zupančič i “perverzno poricanje”

Četvrti dan Subversive foruma donosi dva predavanja i jedno predstavljanje knjige. U 17 sati u KIC-u održat će se razgovor razgovor o knjizi Srećka Puliga Teorija prakse: eseji o ideologiji, kulturi i društvenoj strukturi (Sandorf, 2021.) na kojem će sudjelovati autor te Boris Buden i Andrea Radak, uz moderaciju Ivana Sršena. Tekstovi okupljeni u ovoj knjizi bave se ideološkim i društvenim pitanjima iz naglašeno lijeve pozicije, nudeći lucidne uvide svima zainteresiranima za područja ideologije, kulture i društvene strukture. Na ovom okruglom stolu sudionici_a će polemizirati o nekoliko ključnih tema i teza knjige.

U 18 sati u KIC-u predavanje će održati profesor sociologije na sveučilištu u Baselu 𝐎𝐥𝐢𝐯𝐞𝐫 𝐍𝐚𝐜𝐡𝐭𝐰𝐞𝐲 o krizi demokracije i antiliberalnoj destruktivnosti, Regresivni mentaliteti i fašističke fantazije. Nije više novost da se demokracija nalazi u najdubljoj krizi od završetka Drugog svjetskog rata. Za to se navode brojni razlozi, kao što su globalizacija, rastuća nejednakost, migracije i promjene u standardima jednakosti oko kojih se vodi novi kulturni rat. Međutim, u svim ovim uvidima izostaje srž suvremene drame: građani_ke zapadnih društava počinju prezirati liberalizam. Razgovor će moderirati Stipe Ćurković.

Slovenska filozofkinja i društvena teoretičarka 𝐀𝐥𝐞𝐧𝐤𝐞 𝐙𝐮𝐩𝐚𝐧𝐜̌𝐢𝐜̌ održat će predavanje o tendenciji perverznog poricanja (Veleugung)  „Oče, zar ne vidiš da gorim?“,  s početkom u 19:45 sati, a razgovor će moderirati Ozren Pupovac.

Sintagma „noćna mora“ neprestano se pojavljuje u nedavnim nasrtajima različitih kriza, koje konstituiraju ono što bismo sada već mogli nazvati „serijalnom krizom“: ekonomske krize, pandemija COVID-19, rat u Ukrajini, energetska kriza, klimatska kriza i ekstremni vremenski uvjeti koji je prate, drama na Bliskom Istoku… U predavanju ću razmotriti na koji se način ovo vezuje s frojdijanskom idejom poricanja (Veleugnung), koju je Octave Mannoni objasnio iznimno jezgrovitom formulom: „Dobro znam da je tako, no ipak…“