Utorak 28.5. / 17:00 / Kulturno informativni centar (KIC) / OKRUGLI STOL

Je li Krleža avangardist? (Krležin esej o Rilkeu kao paradigma)

U sklopu već tradicionalne Eurokazove škole izvedbenih umjetnosti, a kao uvod u novu Eurokazovu produkciju „Krležino divot pismo“ razgovarat će se na temu koju je potaknuo srpski teoretičar Predrag Brebanović: je li Krležino djelo odvažno prošarano elementima književnog i uopće umjetničkog avangardizma. Već je prošlogodišnja Eurokazova produkcija „Simfonije / Turpituda“ upozoravala na bliski odnos Krleže s nadrealizmom Marka Ristića, a ova će prigoda pružiti priliku za reinterpretaciju Krležina eseja o R. M. Rilkeu, koji gotovo paradigmatski uključuje sve Krležine strasti – od društvenog angažmana do umjetničke histerije u šutnji.

sudjeluju: Božo Kovačević, Nenad Ivić, Stanko Juzbašić
moderira: Branko Brezovac

Okrugli stol organizira Eurokazova škola izvedbenih umjetnosti u suradnji sa Subversivim festivalom. Događaj se odvija na hrvatskom jeziku.

Branko Brezovec, kazališni redatelj (Zagreb, 1955). Studirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1986. diplomirao kazališnu režiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. 1971. osnovao je Coccolemocco, jednu od najznačajnijih skupina alternativne kazališne scene sedamdesetih i prve polovice osamdesetih. Od kraja osamdesetih njegove se predstave najčešće klasificiraju kao ogledni primjeri “ikonoklastičkog teatra”, uglavnom se produciraju u inozemstvu (Makedonija, Velika Britanija, Norveška, Švedska, Njemačka, Italija…) i gostuju u brojnim gradovima svijeta. Na ADU u Zagrebu bio je profesor na Odsjeku kazališne režije i radiofonije od 2002. do 2023.

Stanko Juzbašić, samostalni umjetnik (Zagreb, 1959), glazbenik, skladatelj, intermedijalni umjetnik i pisac softvera. Nakon završenog studija elektrotehnike te portugalskog jezika i književnosti posvećuje se autorskom radu na području zvuka, glazbe, kazališta i glazbene informatike. Skladao je originalnu glazbu za više od 60 glazbeno scenskih uprizorenja u Hrvatskoj i svijetu. Dobitnik je više kazališnih i glazbenih nagrada. Kroz 1996.-1997. godinu bio je Fulbrightov stipendist na Columbia University Music Department u New Yorku. Od 1995. do 2002. je suradnik-pedagog na Moving Academy for Performing Arts u Berlinu. Kroz 2005.-2006. godinu je predavač kolegija “Oblikovanje zvuka” na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Nenad Ivić, profesor francuske književnosti (Zagreb, 1956). Na Filozofskom fakultetu 1979. godine završava studij francuskog jezika i književnosti, španjolskog jezika i komparativne književnosti. Od 1981. radi kao asistent na Katedri za francusku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 1989. postaje docent a 1996. izvanredni profesor. Doktorirao je 1988. godine s temom o odnosima starofrancuske književne proze i latinske historiografije XII. i XIII. stoljeća. 1986. i 1987. godine usavršavao se kao stipendist Fulbrightove zaklade na Odjelu za romanske jezike i književnost University of California, Berkeley. 1990. i 1991. boravi kao pozvani istraživač na Institut d’études classiques et médiévales Univerziteta u Montréalu. 1995. i 1996. kao Fulbright Fellow djeluje na Odjelu za povijest Princeton University. Objavio je šest knjiga iz književnog i kulturalnog područja.

Božo Kovačević, publicist i sociolog ( Pakrac, 1955). Završio je studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je saborski zastupnik, ministar u Vladi RH te veleposlanik u Moskvi od 2003. do 2008. godine. Jedan je od osnivača časopisa Gordogan. Predavač je na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu. Objavio je pet knjiga iz politološkog i sociološkog područja.