Éric Vuillard: Rat siromaha

Prevoditelj: Zlatko Wurzberg
Urednica: Dina Pokrajac
Za izdavača: Nikola Devčić
Oblikovanje: Dejan Dragosavac Ruta
Godina izdanja: 2020.

 Ogorčeni ljudi su takvi, nekog lijepog dana izrone iz glave naroda kao što duhovi izlaze iz zidova.

É. V.

Snažan prikaz Njemačkog seljačkog rata (1524-25.) koji posjeduje upadljive paralele s današnjim klasnim konfliktima.

U šesnaestom stoljeću protestantska reformacija otpočela je napad na privilegije Katoličke crkve ali ubrzo je i sama postala afirmirana buržujska vlast. Ruralni radnici i urbana sirotinja, kojima je i dalje obećavana jednakost u raju, počeli su zahtijevati jednakost ovdje i sada na zemlji.

Izbila je žestoka bitka između moćnih – uhljebljeni protestanti – i preostalih, ubogog puka. Predvodio ih je niz teologa, a jedan od njih ostavio je svojom odlučnošću i energijom neizbrisiv trag u povijesti. Njegovo je ime Thomas Müntzer i njegove propovijedi zapalile su Njemačku. Rat siromaha donosi njegovu priču – priču o ustanku kroz Riječ.

Svojim upečatljivim, filmskim stilom, Éric Vuillard donosi uvid u tu, gotovo petsto godina staru, pobunu, koja je i dalje nevjerojatno relevantna za stravične nejednakosti s kojima se suočavamo danas.

Éric Vuillard je francuski pisac i sineast, rođen u Lyonu 1968., između ostalog autor je romana Tuga zemlje (Tristesse de la terre, 2014.) za koji je osvojio nagradu Joseph Kessel i Dnevni red (L’Ordre du jour, 2017.) za koji je osvojio Goncourtovu nagradu.