O festivalu

Subversive Festival je interdisciplinarna platforma unutar koje politička teorija i film zajedničkim snagama pokušavaju poljuljati status quo, identificirati estetike otpora te njegovati radikalan pristup filmu, teoriji i praksi. Zanimaju nas potencijalne transformacije naše neoliberalne svakodnevice te uloga koju umjetnost i kultura mogu odigrati u tom pothvatu.

Subversive Festival pokrenut je 2008. godine u povodu obilježavanja 40. obljetnice globalnih demonstracija 1968. godine, sastoji se od filmskog i teorijskog djela, te je jedan od najvažnijih progresivnih festivala u regiji.

Filmski dio festivala – Subversive Film Festival – fokusiran je na filmove koji na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe postkolonijalizma, a uključuje i natjecateljski program za igrani, dokumentarni i kratkometražni film u sklopu kojeg se dodjeljuju nagrade Wild Dreamer.

U sklopu teorijskog djela festivala – Subversive Foruma – svake godine održavaju se Međunarodna konferencija, Balkanski i Alter-ekonomski forum na kojima se predlažu alati za dekonstrukciju onoga što nam se nudi kao normalizirana priča o svijetu, te vlastitu artikulaciju moguće alternativne stvarnosti i njezinih postulata.

Subversive su tijekom proteklih godina posjetili Gayatri Spivak, Michael Hardt, Slavoj Žižek, Saskia Sassen, Toni Negri, David Harvey, Terry Eagleton, Oliver Stone, Tariq Ali, Vandana Shiva, Joshua Oppenheimer, Trinh T. Minh-ha, Hubert Sauper, Karpo Godina, Dušan Makavejev, Želimir Žilnik, Nina Power i mnogi drugi.