(čet) 12.5.2016. 18 h // Kino Tuškanac

Bilješke za afričku Orestiju /

Italija, 1970. 73', 35mm
Režija: Pier Paolo Pasolini · Scenarij: Pier Paolo Pasolini · Fotografija: Giorgio Pelloni · Montaža: Cleofe Conversi · Produkcija: Giann Vittorio Baldi

Najeksperimentalniji od Pasolinijevih dokumentarnih uradaka ujedno je i uzorni primjer jedinstvene autorove forme – bilješki (appunti) koje se opiru svakoj formalnoj kategorizaciji. Putopis, etnofikcija, refleksivni esej, predstudija za film – neki su od pojmova koje priziva ovaj métissage. No nijedan ne pogađa u srž – Pasolinijevi appunti tvore žanr za sebe. Film karakterizira labava struktura sastavljena od traženja glumaca i lokacija za filmski projekt u Ugandi i Tanzaniji, preko rasprave s afričkim studentima u Rimu do džez improvizacije saksofonista Gata Barbierija i pjevačice Yvonne Murray. Pasolini je u Eshilovoj Orestiji vidio paralele s modernom Afrikom tijekom procesa dekolonijalizacije (dotada je već snimio svoje ekranizacije Medeje i Kralja Edipa). Oslobođenje ubojice Oresta poklapa se s grčkim otkrićem formalne demokracije i odbacivanjem drevnih zakona. Afrika se na kraju šezdesetih nalazila u sličnoj situaciji i raskrižju između dviju civilizacija. Pasolinija uznemiruje nametanje zapadnog konzumerizma i indoktrinirajućeg obrazovnog sustava za njega i dalje magijskoj Africi. Napaćena lica afričkih plemena tijekom rata u Biafri za njega utjelovljuju prokleti Atrejev rod. Ipak, negdje na pola filma dolazi do zanimljivog obrata – afrički studenti nisu nimalo oduševljeni Pasolinijevom idejom. Dapače smatraju je smiješnom i pomalo uvrijeđeno ustvrđuju kako je riječ o simplifikaciji i tribalizaciji kompleksne afričke političke stvarnosti. Više su nego spremni poći putem Zapada i njegova progresa (Nixon i Mao tu se podjednako bore za prevlast). Na momente se uistinu čini da Pasolini, romantizirajući drevnu i mističnu Afriku, podliježe stereotipu nasmiješenog crnca zarobljenog u svojoj esenciji vječnog Drugog. Afrički studenti u svakom slučaju misle da ih on patronizira. No on inkorporira njihovu kritiku u film, čiji je ona važan i integralni dio. Od nametanja svoje vizije bitnija mu je ludička potraga za različitim iskustvima, idejama i iznad svega moćnim slikama i simbolima. Sukob Apolona s dionizijskim Erinijama i njihova transformacija u blagonaklone Eumenide označavala je pobjedu kozmološkog i građanskog optimizma koji Nietzsche smatra plitkom inkarnacijom sokratovskog, puko racionalnog duha. Međutim Pasolini vidi ono što Nietzsche misli da smo izgubili: moć mita za poticanje nade u ljudski progres tijekom limitirajućih izazova i promjena; održivost, ma koliko uvjetne i zakašnjele, društvene transformacije. Iako problemi moderne Afrike možda nikad neće biti razriješeni, nadahnuto stvaranje mitova – čak i samih bilješki za mitove – i dalje može ponuditi potencijalna rješenja. Neki smatraju da je u pitanju odbačen i nerealiziran projekt, od kojeg je Pasolini odustao zbog različitih okolnosti, prije svega zbog reakcija afričkih studenata koji su ideju primili hladno i s podosta skepse. „Pravi“ film nikada nije snimljen. No očito je da to nije ni bila Pasolinijeva namjera. Sve je u bilješkama. (Dina Pokrajac)

Titlovi su na engleskom jeziku.

Pier Paolo Pasolini (1922. – 1975.) jedna je od najznačajnijih osoba u ne samo filmskom već i ukupnom kulturnom životu Italije 20. stoljeća. Riječima jednog kritičara: „Kada bismo zamislili Normana Mailera, Trumana Capotea, Gorea Vidala, Camille Paglia, Madonnu, Martina Scorsesea, Spikea Leeja, Michaela Moorea i Noama Chomskoga objedinjene u jednoj osobi, tek tada bili bismo blizu da razumijemo utjecaj koji je Pasolini izvršio na talijansko društvo“. Filmove je često snimao prema književnim djelima, inspiriran borbom protiv konformizma i religijske indoktrinacije. Radikalnih stavova u raznim sferama svoga života, Pasolini je 1968. godine bio do te mjere revolucionaran da je ustao protiv samih revolucionara. Za njega su studenti bili srednja klasa nesposobna za provođenje revolucije, što je izložio u pjesmi Il PCI ai giovani (Talijanska komunistička partija mladima). U njoj kao priznati ljevičarski intelektualac ismijava i osuđuje pobunjene studente (pjesma završava stihom U takvim slučajevima, policiji se daruje cvijeće, prijatelji). Taj je slučaj u Italiji i danas predmet polemika. Kontrast između njegova prvog i posljednjeg filma ogroman je: iako provokativan, Accattone (1961.) stilom podsjeća na neorealizam, dok Salò: 120 dana Sodome (1975.), snimljen prema motivima de Sadeove istoimene knjige, predstavlja nadrealnu alegoriju fašizma u kojoj se javljaju scene jedenja izmeta i rezanja ljudskog jezika nožem. Jedan je revoltirani francuski kritičar svojedobno izjavio i da se ovaj film može prikazati kao oslobađajući dokaz za Pasolinijeva ubojicu. Ironijom sudbine i sam Pasolini postaje ritualna žrtva fašizma, što je bio čest motiv njegovih filmova.