Moderne robinje, put prema islamu i afrička Orestija na Subversive Film Festivalu

Današnji filmski program počinjemo u 18h u Velikoj dvorani kina Europa doksom Sluškinja za svakoga  (2016.) libanonskog redatelja Mahera Abi Samre, koji nam pokazuje kako su kućanski poslovi u Libanonu postali velik biznis u sklopu kojeg radi čak 200.000 kućnih pomoćnica, uglavnom iz afričkih i azijskih zemalja. Autorov kaleidoskopski komad o modernim robinjama i njihovim eksploatatorima bolna je studija monstruozne neoliberalne libanonske stvarnosti. I ne samo nje.

U 20h slijedi najnoviji igrani film kultnog alžirskog redatelja Rachida Bouchareba Put za Istanbul (2016.) u kojem izvrsna Astrid Whettnall susreće kolonu sirijskih izbjeglica dok pokušava prijeći tursko-sirijsku granicu ne bi li ušla u trag kćeri koja je pronašla put prema islamu i pridružila se džihadistima.

U 22h nemojte propustiti dokumentarni prvijenac libanonsko-francuske redateljice Anne Roussillon Ja sam narod  (2014.) koji pokazuje kako su se egipatska (post)revolucionarna gibanja odrazila na svakodnevicu jednog lucidnog seljaka i njegove obitelji. Velik je to film koji se može primijeniti na sve naše demokracije jer njegov naziv koji se referira na pjesmu legendarne Oum Kalthoum nije sveden tek na obični slogan i parolu.

I dok se u kinu Europa bavimo aktualnim društvenim temama i suvremenim autorima u kinu Tuškanac na repertoaru su dva klasika. U 18h na redu je prva od Pasolinijevih „bilješki“ (appunti), filmska forma koja je ujedno i putopis, etnofikcija, esej i predstudija za film i koja se opire formalnoj kategorizaciji: Bilješke za afričku Orestiju (1970.) najeksperimentalniji je od Pasolinijevih dokumentaraca, koji tematizira dekolonizaciju Afrike.

U 21h u sklopu sekcije Hommage posvećene enigmatičnom Jacquesu Rivetteu prikazujemo  Luda ljubav (1969.), oneiričku meditaciju o krhkosti ljudskih odnosa i stvaralačkog procesa, s redateljevom omiljenom glumicom Bulle Ogier u jednoj od njezinih najboljih uloga. Ovaj četverosatni filmski maraton, poslastica je za sinofile, koja utjelovljuje Rivetteovu zaokupljenost nemogućnošću razgraničenja iluzije i zbilje, priče i njezina pripovijedanja i neostvarivom težnjom za homogenim fabulama.

U 18h u Dvorani Müller kina Europa prikazujemo Najopasniji čovjek u Americi: Daniel Ellsberg i slučaj Pentagon (2009.), priču o zaposleniku Pentagona koji je uzrokovao jedan od najvećih političkih skandala u američkoj povijesti.

U 20h govorimo o zabrinjavajućem bujanju europskog neonacizma prikazivanjem segmenta ARTE-ovog dokumentarca Desno, dva, tri – kamo ide Europa? (2016.), redatelja Christophera Bobyna, posvećenog stanju u Hrvatskoj.  Nakon filma, na raspravi Normalizacija ekstremno desnih ideja i revizionizma u demokratskom društvu o filmu ali i o uzrocima nagle pojavnosti ekstremno desnih političkih ideja u javnom prostoru RH govorit će Rajko Grlić, Zoran Pusić, Sanja Zoričić Tabaković Nikola Bajto i moderator Eugen Jakovčić.