Kino Europa / 9. svibnja / 16.00

Berlin – ugao Schönhauser / Berlin - Ecke Schönhauser

DR Njemačka, 1957., 81' DCP
Berlin-Ecke-Schonhauser-2
Režija: Gerhard Klein • Scenarij: Gerhard Hartwig, Gerhard Klein, Wolfgang Kohlhaase • Fotografija: Wolf Göthe • Montaža: Evelyn Carow • Produkcija: DEFA • Uloge: Harry Engel, Siegfried Weiß, Ingeborg Beeske

Mladi buntovnici predstavljali su problem za vlasti obje Njemačke, uglavnom zbog istih razloga: zbog poslijeratnih vrijednosti, utjecaja američke popularne kulture, počeli su sumnjati u (suštinski autokratski) svijet svojih starijih. Nekima bi se ovaj pop-kulturni aspekt mogao učiniti neobičnim u odnosu na DDR, no imajte na umu: bilo je to prije Zida, kad je postojala određena (poluilegalna, iako uobičajena) razmjena između različitih sektora u Berlinu i Berlin – ugao Schönhauser, baš poput Uličara, ultimativni je berlinski film; stoga ne bi trebalo iznenaditi što mladi u filmu Berlin – ugao Schönhauser govore o tome kako gledaju filmove u zapadnim sektorima i kako su zatelebani u Marlona Branda. Druga značajna paralela između dvije Njemačke jest činjenica da se mladenački bunt kriminalizira. Halbstarker (BRD-ovski izraz koji se ukorijenio i u DDR-u, iako samo poluslužbeno i s izrazito negativnim prizvukom, upućuje na kapitalističku iskvarenost) samo je tinejdžer sa stavom; Halbstarker nije mladenački delinkvent – no s druge strane, filmovi o Halbstarken uvijek se bave kriminalom, izjednačujući buntovništvo s antidruštvenim ponašanjem, što je u DDR-u bilo mnogo širi pojam: uobičajen zločin poput krađe bio je jednako sumnjiv kao odbiti učlaniti se u FDJ[1] (SED-ova mladenačka organizacija)[2] ili ilegalno napustiti državu. U Berlin – ugao Schönhauser sve to igra važnu ulogu u iznimno zamršenom nizu priča koje se raspliću. Ne čudi što je film naišao na ozbiljne probleme, počevši od toga da je Gerhard Klein krenuo snimati film bez službene dozvole i pokazao ga vlastima tek kad je već bio završen; izbjegao je sudbinu završavanja u bunkeru jedino zato što ga je FDJ (!) smatrao važnim – i pokazalo se da je u pravu, jer je Berlin – ugao Schönhauser postao jedan od DEFA-inih najuspješnijih filmova.

[1] Freie Deutsche Jugend  (FDJ), njemački socijalistički mladenački pokret (op. prev.).
[2] Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED). Partija socijalističkog jedinstva Njemačke. Bila je na vlasti u DDR-u od 1949. do 1989. godine (op. prev.).

Berlin-Ecke-Schonhauser