Dvorana Müller, Kino Europa / 20. svibnja / 17.00

Paneli: “Okolišna demokracija” i “Odrast kao društveni izazov”

Moderira i vodi: Igor Grozdanić
Andreja Pavlović

Okolišna demokracija

Dvorana Müller, Kino Europa / subota / 20. svibnja  / 17.00

Sudjeluju: gosti iz Briselskog think tanka, DOOR i drugi okolišni aktivisti/ice

Nažalost, panel “Okolišna demokracija” je otkazan!

 

Odrast kao društveni izazov

Dvorana Müller, Kino Europa / subota / 20. svibnja  / 18.30

Sudjeluju: Andreja Pavlović (komunikacijska stručnjakinja), Kristijan Kotarski (docent na FPZG), Miljenko Cimeš (Predsjednik Hrvatskog društva za organizacijsko učenje), Neven Duić (energetski stručnjak za energetsku tranziciju i profesor na Fakultetu Strojarstva i brodogradnje)

Mini-intervju s Andrejom Pavlović

Razgovor vodio: Igor Grozdanić

  1. Kako biste sebe opisali i ono čime se bavite?

Znatiželjna sam, prije svega. Volim čitati, istraživati, postavljati pitanja, analizirati, preispitivati… interpretirati pa razumijevati… Odnosima s javnošću bavim se skoro dvadeset godina, s fokusom na pitanja održivosti, društveno odgovornog poslovanja, okolišne demokracije i prava javnosti na informacije te sudjelovanje u donošenju odluka koje se tiču okoliša…

  1. Kako gledate na komunikacije u Hrvatskoj i stanje u vašoj struci?

Velika je zabluda, a često se s njome ‘sudaram’, da je svaka komunikacija dobra komunikacija. Imam lošu i  dobru vijest. Loša vijest: ne znaju svi dobro komunicirati, dapače, mnogi ne znaju dobro komunicirati. Dobra vijest: dobra komunikacija se uči. Stanje u našoj struci, kao i svakoj struci, ovisi o tome koliko ste spremni ulagati u razvoj teorije i prakse, njezin profesionalni i etički razvoj. To je moguće postići jedino u dijalogu s drugim disciplinama, ili, transdisciplinarno, jer su problemi s kojima se susrećemo toliko složeni (wicked) da nemamo luksuz korištenja isprobanih i prokušanih rješenja.

  1. Jedna od ovogodišnjih tema na Subverzivu je panel o Odrastu – kako gledate na tu priču?

S Odrastom sam već neko vrijeme. Počelo je s knjigom, a kako drugačije, ali kako to u životu ponekada bude, jedna vrata znaju otvoriti druga, a druga treća. Odrast ili degrowth, bio mi je u startu blizak zbog svojeg snažnog transformacijskog potencijala, po mojem sudu, daleko snažnijeg od shvaćanja koncepta održivosti. To me odvelo na 5. Međunarodnu konferenciju posvećenu odrastu u Budimpešti, početkom rujna prošle godine gdje sam se imala priliku uvjeriti da odrast ima svoja žarišta širom svijeta, ali da je pred nama dug put umrežavanja i osnaživanja.

  1. Kako gledate na Odrast u Hrvatskoj i gdje vidite priliku..?

Prije ovog pitanja trebalo bi postaviti pitanje kako gledam održivi razvoj u Hrvatskoj, jer tek tada možemo bolje razumjeti odrast u Hrvatskoj. Primjećujem ono što je i inače problem, koji to zapravo i nije, samo kada bismo mu pristupali na drugačiji način. Naime, ne vjerujem da itko u Hrvatskoj ili bilo gdje u svijetu želi loš život sebi ili svojoj djeci. Međutim, nema nikakve sumnje da imamo različite stavove o tome što je loše ili dobro. Vjerujem ipak da bismo drugačijim načinima razgovora mogli utvrditi ono što nam može biti svima zajednički nazivnik. Održivom razvoju u Hrvatskoj se pristupa sektorski, bez sagledavanja cjeline i uzajamnih utjecaja sektora jednih na druge. Odrast sigurno nije nepoznanica jednom užem intelektualnom i aktivističkom krugu, ali je sasvim sigurno trenutno potpuno izvan domašaja interesa i razumijevanja politike, tim više što sve dosadašnje politike zagovaraju i prizivaju rast, kao jedini način za izlazak iz krize.

  1. Kako vidite komunikacije u politici posebno pred lokalne izbore i da li bi ovdje tema Odrasta mogla nekome biti zanimljiva?

Iako to ne bi riješilo sve probleme, politika bi prvo trebala ukinuti zabranu angažiranja stručnjaka za odnose s javnošću. Političari su uglavnom sami svoji majstori u političkoj komunikaciji, pogotovo na lokalnim izborima, što se vidi: komunikacije su zbrčkane, a ponekad nažalost čak i na granici „vjerovali ili ne“.

Pametniji političari mogli bi posegnuti za imaginarnijem Odrasta kako bi istaknuli potrebu radikalnog zaokreta u Hrvatskoj, kao kritiku dosadašnjeg načina upravljanja koji kulminira ne samo u snažnoj nestabilnosti već i odsustvu ikakve vizije mogućeg drugačije razvoja.

Andreja Pavlović je viša savjetnica u agenciji Hauska & Partner iz Zagreba. Radi i na različitim projektima koji se bave pitanjima zaštite okoliša, osobito onih koji se tiču postupaka procjene utjecaja na okoliš i gospodarenje otpadom, poput izgradnje LNG terminala, uvođenja goriva iz otpada, izgradnje centara za gospodarenje otpadom u Zadarskog županiji i Primorsko-goranskoj županiji.
Izlagala je na mnogim skupovima o pitanjima društveno odgovornog poslovanja, održivog razvoja i etike. Predaje društveno odgovorno poslovanja na Visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays.