Kino Europa / utorak / 16. svibnja  / 19.00 – 21.00/

Panel: Ekonomska kriza – 3 alternativna pogleda

Moderira: Toni Prug
Joachim Becker, Zoltán Pogátsa, Costas Lapavitsas

Sudjeluju: Joachim Becker, Zoltán Pogátsa, Costas Lapavitsas

Panel diskusija tematski je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu, Becker i Pogatsa će kritički raspraviti tri sukobljena pogleda na krizu i na taj način pokušati dati odgovor na pitanje je li kriza iza nas. Prvi pogled, tzv. neoklasični, tvrdi da je kriza iza nas i da je ispred nas razdoblje ekonomske aktivnosti koje se kolokvijalno označavao kao „business-as-usual“ period. Drugi pogled je kejnzijanski i po njemu smo upali u razdoblje tzv. sekularne stagnacije koje je obilježeno niskim i fragilnim stopama ekonomskog rasta i zaposlenosti, dok prema trećem, marksističkom, pogledu kriza nije gotova. Uslijed smanjenja profitnih stopa, politike redistribucije postaju nedjelotvorne i zapravo ulazimo u još dublju krizu.

Joachim Becker je profesor političke ekonomije na WU Vienna University of Economics and Business (Sveučilište ekonomije i poslovanja u Beču). Magisterij iz ekonomskih znanosti obranio je 1984., a doktorat iz politologije 1988. Njegovi istraživački interesi obuhvaćaju: ekonomski razvoj, školu regulacije, teoriju države te regionalne integracije i disintegracije. Zadnja dva istraživačka projekta, na kojima je surađivao, usko su vezana uz područje jugoistočne Europe i mediteranskog prstena. Analizirao je povezanosti direktnih stranih investicija i ekonomskog razvoja na primjeru zemalja zapadnog Balkana, te fenomen rasta bez istodobnog postizanja razvoja u mediteranskim zemljama u uvjetima europskih integracija, financijalizacije i financijske krize.

Zoltán Pogátsa je profesor međunarodne političke ekonomije čiji su istraživački interesi usmjereni na ekonomski razvoj, javne politike, ekonomsku i političku analizu europskih integracija s posebnim osvrtom na centralnu Europu i Balkan. Nakon tri magisterija iz područja sociologije na Sveučilištu u Budimpešti, iz europskih studija na CEU Budimpešta, te politologije i međunarodnih odnosa na Sveučilištu Westminister u Londonu, 2004. obranio je doktorsku disertaciju na Sveučilištu Sussex. Predaje na Ekonomskom fakultetu, Sveučilišta Zapadne Mađarske u Sopronu, na kojem je i voditelj poslijediplomskog studija iz međunarodne ekonomije i poslovanja. Kao gost predavač predavao je na različitim sveučilištima u Slovačkoj, Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Ujedinjenom kraljevstvu, Italiji i Irskoj.

Costas Lapavitsas (1961), grčki je marksistički ekonomist i profesor ekonomije na Sveučilištu u Londonu. Bio je izabrani parlamentarni zastupnik SYRIZA-e, koji je kasnije prešao u stranku Popularnog jedinstva. Studirao je na LSE-u (MA, 1982) i doktorirao na Birkbeck College-u Sveučilišta u Londonu (PhD, 1986). Njegov istraživački interes uključuje vezu između financija i ekonomskog razvoja, strukturu financijskih sistema te evoluciju i funkcioniranje japanskog financijskog sistema. Poznat je po svojoj kritici europske i grčke dužničke krize te same Europske unije. 2007. godine osnovao je RMF (Research on Money and Finance), međunarodnu mrežu političkih ekonomista s fokusom na evoluciju suvremenog kapitalizma. Uz to, kolumnist je za britanski The Guardian. Neki od njegovih radova su: Financialised Capitalism: Expansion and Crisis (2009), Social Foundations of Markets, Money and Credit (2003), Political Economy of Money and Finance (1999).