Kino Europa, velika dvorana / subota, 12. svibnja / 19:00

Cocote

Dominikanska Republika/Argentina/Njemačka/Katar, 2017., 106' DCP
Režija: Nelson Carlo De Los Santos Arias • Scenarij: Nelson Carlo De Los Santos Arias • Fotografija: Roman Kasseroller • Montaža: Nelson Carlo De Los Santos Arias • Produkcija: Guasabara Cine, Nabis Filmgroup, Pandora Film Produktion • Uloge: Vicente Santos, Judith Rodríguez, Yuberbi de la Rosa, Pedro Sierra, Isabel Spencer, José Miguel Fernandez

Rijetki su filmovi iz Dominikanske Republike, ali još su rjeđi filmovi poput Cocotea. Priča Ariasova filma, koji se može promatrati kao neobičan spoj Glaubera Roche i Roberta Bolaña, započinje u Santo Domingu, gdje njegov junak Alberto radi kao vrtlar u luksuznoj vili. Nakon što primi vijest o očevoj smrti, on odlazi u njegovo selo kako bi protivno svojoj evangelističkoj vjeri sudjelovao u ritualima njegova oplakivanja poznatijim kao Los Mysterios, koji združuju katolicizam i voodoo. Budući da je otac ubijen zbog dugova po nalogu lokalnog moćnika, Alberto se mora suočiti s obiteljskom žudnjom za osvetom. Zato u takvoj situaciji nije u stanju vječno igrati neutralnu ulogu i kreće u akciju, mačeta uključena. Ariasov intuitivni film ne mari previše za estetsku koheziju, balansirajući negdje na pola puta između transa, etnografskog doksa i čiste fikcije u kojoj se naturščici sudaraju s profesionalnim glumcima u halucinantnom spoju filmskih arhiva i sumanutih pokreta kamere koji uključuju dijegetski zvuk, ultraduge kadrove i one snimljene u 360 tehnici. Zrnate TV snimke pritom postaju antropološki artefakt u autorovoj inventuri mitskog otočnog identiteta u kojem religija i klasa postaju njegov raison d’etre. Zato Arias film tretira kao medij kojem se obraćaju neki duhovi.

(Dragan Rubeša)

Nelson Carlo De Los Santos Arias rođen je u Santo Domingu 1985. godine. Studirao je film u Buenos Airesu i na umjetničkom koledžu u Edinburghu, gdje je počeo snimati eksperimentalne filmove. Njegov diplomski komad Santa Teresa Y Otra Historias (2015) osvojio je na prestižnom FID-u u Marseillesu nagradu Georges de Beauregard. Snimio je i dva hvaljena kratkiša – Le Dernier des Bonbons (2011) i Lullabies (2014). Cocote je njegov dugometražni igranofilmski debi, proglašen u Locarnu najboljim filmom selekcije Signs of Life.