Novinarstvo i mediji – pobuna u tvornici sadržaja

Kino Europa/ petak / 18. svibnja / 21.00

Sudjeluju:  Milan F. Živković, Sandra Bašić-Hrvatin, Lela Vujanić, Ivica Đikić, Iva Borković, Antonela Marušić

Moderira: Andrea Milat

Razmatrat će se uzroci i kontekst rastuće krize u domaćim – ali i općenito – medijima i novinarstvu u 21. stoljeću, naročito nakon recesijskog udara na globalnu ekonomiju 2008. godine. No, još važnije, pozabavili bismo se odgovorima na takvu situaciju, a koje ponajviše reprezentira razvoj neprofitnih medija i njihove mogućnosti s obzirom na neprijateljsko okruženje.

Sastav sugovornika (novinari, mediologinja, bivši državni medijsko-politički dužnosnici) omogućit će sagledavanje teme iz više uglova. Ipak, težište je stavljeno na medijske radnike i njihov rakurs neposrednog proizvođača; pozvani novinari pritom objedinjuju iskustvo rada u barem dva medijska sektora. Konkretni aspekti otvorit će se kroz teme: tehnološke promjene u medijskoj industriji, nova stjecišta profita u sveukupnom prometovanju informacija, afirmacija medijskog proizvoda kao robe na tržištu, proturječja trenda privatizacije javnih medija, novi i gori položaj novinara u procesu proizvodnje, uloga države u dereguliranom medijskom sektoru, pozicija ostalih aktera u polju, rezon i funkcija neprofitnih medija.

Nadalje, razgovarat ćemo o definiciji modela organizacije neprofitnih medija i odnosa prema drugim podsektorima, njihovom financiranju, novim udarima na neprofitno medijsko polje, aktualnim momentima u medijskoj politici spram neprofitnih, novim izvorima sredstava i modelima podjele, problemima s legislativom, urušavanjem komunikacije između medijskih radnika i nadležnih tijela vlasti. U zadanom okviru također bismo se dotaknuli i nekih širih tema u domaćim medijima danas, kao što su prodor klerikalne desnice u tematskom i kadrovskom pogledu, uzurpacija medija za stranačko-političke svrhe s pozicije vlasti, onemogućavanje elementarnog razumijevanja alternativnih opcija, progon ljevice te radničkog i socijalnog diskursa iz javnog prostora, servisiranje interesa tajkuna i globalnog financijskog kapitala, pitanje konkurencije u polju itd.