Otvaranje Subversive Foruma

Kino Europa/ nedjelja/ 13. svibnja/ 18.00

18:00 FILM
Pripadati: Istina iza naslovnica (M. Livingstone, 2017, Velika Britanija, 89’)

Donosimo nagrađivani dokumentarni dugometražni film Pripadati: Istina iza naslovnica (Belonging: The Truth Behind the Headlines) britanske redateljice Morag Livingstone, u kojem autorica komparativnom analizom i metodama istraživačkog novinarstva oblikuje triptih o trima različitim industrijskim raspravama koje su se odvijale tijekom triju vlada i tri desetljeća u Velikoj Britaniji.
Kroz nekoliko osobnih priča sindikalnih i drugih aktera/ica koji se nalaze u središtu sporova, redateljica prikazuje utjecaj političkih i korporativnih elita (od Murdochove kupnje Timesa i The Sunday Timesa sve do danas) na društvo i pojedinca, demokraciju i ljudska prava.
Nakon filma ostanite na razgovoru s redateljicom!

19.30. OKRUGLI STOL
Razgovor s redateljicom Morag Livingstone, Ninom Power, Davidom Condliffeom uz moderaturu Marine Ivandić

Tijekom posljednja četiri desetljeća više je sindikalnih borbi protiv masovnih otpuštanja, pa i zatvaranja cijelih industrija u znatnoj mjeri utjecalo na oblikovanje društvene povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Istražujući pozadine triju takvih slučajeva, film “Belonging: The Truth Behind the Headlines” razotkriva metode koje krupni kapital i država kontinuirano koriste u nastojanju da uguše otpor radnika te ulogu medija u tom procesu.

Nakon projekcije ovog nagrađivanog dokumentarca, s redateljicom filma Morag Livingstone, britanskim sindikalistom Davidom Condliffeom te teoretičarkom, feministkinjom i dopisnicom za the Guardian Ninom Power razgovarat ćemo o presudnoj važnosti onoga što ne piše u novinama i preduvjetima koji bi omogućili da zahtjevi radnika i radničkih organizacija izađu s margina medijske nevidljivosti, cenzure i spinova.

21.00 OKRUGLI STOL
Komunizam u pokretu – pouke prijelaznog razdoblja
Razgovor: Catherine Samary i Rastko Močnik
Moderira: Dimitrije Birač

Sa sociologom Rastkom Močnikom i političkom teoretičarkom i ekonomisticom Catherine Samary razgovarat ćemo o njezinoj novoj knjizi Komunizam u pokretu (na slovenski jezik preveli Maja Breznik i Rastko Močnik) u kojoj se autorica kritički bavi historijskim značajem jugoslavenskog samoupravljanja kroz problematizaciju njegova tri razdoblja i pojma tržišni socijalizam. Otvorit ćemo i pitanja optike na period Druge Jugoslavije,  razlici između socijalizma i realno egzistirajućeg socijalizma? Ili možemo govoriti o prijelaznom razdoblju s kapitalističkim i socijalističkim elementima? U kakvoj su ulozi i međusobnom odnosu bili plan i tržište i kakve veze imaju s demokracijom i diktaturom proletarijata? U kontekstu navedenih pitanja razgovarat ćemo o potencijalnim poukama i mogućnostima njihove realizacije koju ljevica danas može izvući iz jugoslavenskog samoupravljanja.