Kino Europa, velika dvorana / petak, 11. svibnja / 19:00

Red stvari /

Italija/Francuska, 2017., 115' DCP
Režija: Andrea Segre • Scenarij: Marco Pettenello, Andrea Segre • Fotografija: Valerio Azzali • Montaža: Benni Atria • Glazba: Sergio Marchesini • Produkcija: Jolefilm, MACT Productions, Rai Cinema • Uloge: Paolo Pierobon, Giuseppe Battiston, Fabrizio Ferracane

Rinaldi je visoki dužnosnik talijanskog Ministarstva vanjskih poslova, specijaliziran za sprečavanje ilegalne imigracije, koji dolazi u Libiju da „zatvori slavinu“ i smanji njihov nekontrolirani priljev na talijansko tlo. Tijekom svoje misije posjećuje izbjeglički centar u Tripoliju nalik zatvoru u kojem vladaju nehumani uvjeti. „Europa traži više zalaganja u otvaranju novih i efikasnijih centara koji poštuju ljudska prava“, kaže. „Ah, ljudska prava. To mi se sviđa“, odgovara mu voditelj centra u kojem glavnu riječ vode korumpirane milicije povezane s krijumčarima. Postgadafijeva Libija razorena je unutarnjim tenzijama, ali i suočena s europskim interesima koje inkarniraju Rinaldi i njegov francuski kolega. Riječ je o liku koji priziva klasike talijanskog političkog filma iz škole Francesca Rosija, krećući se hodnicima političke moći, lukama, luksuznim hotelima i centrima za prihvat izbjeglica. Pritom biva suočen s moralnom dvojbom kad mu mlada Somalka, koja pokušava pobjeći iz libijskog pakla i pridružiti se mužu u Finskoj, daje mikrokarticu koju bi trebao predati njezinu ujaku u Rimu. Možda se u filmu ne osjeća onaj pravi smrad krvi i korupcije. Zato je kaosu Libije jukstaponirana tišina rijeke, kipova i vrtova rezidencijalne četvrti Padove, u koju se Segreov junak vraća nakon još jedne misije.

(Dragan Rubeša)

Andrea Segre rođen je u Dolu 1976. godine. Nakon niza aktivističkih dokumentaraca poput Zelene krvi, koja je prikazana u sklopu jednog od ranijih izdanja Subversive Film Festivala, snima svoj prvi dugometražni igrani film Shun Li i pjesnik sa Zhao Tao i Radom Šerbedžijom. Autorov doks Prezaduženi otvorio je 7. Subversive Film Festival. Autorove vječne tematske preokupacije vezane za imigrantsku problematiku provlače se i u njegovim najrecentnijim igranim filmovima – La prima neve i Red stvari.