Kino Europa, velika dvorana / srijeda, 9. svibnja / 19:00

Zama

Argentina/Španjolska/Nizozemska/Francuska, 2017., 115' DCP
Režija: Lucrecia Martel · Scenarij: Antonio Di Benedetto (prema romanu), Lucrecia Martel · Fotografija: Rui Poças · Montaža: Karen Harley, Miguel Schverdfinger · Produkcija: Bananeira Filmes, CNC, Canana Films · Uloge: Daniel Giménez Cacho, Lola Dueñas, Matheus Nachtergaele

Dugoočekivani povratak Lucrecie Martel dugometražnom igranom filmu, koji se dogodio nakon devetogodišnje pauze, može se promatrati kao svojevrsno pročišćenje autoričinih preokupacija. To je ujedno njezin prvi tematski iskorak u povijesne teme i paragvajsko kolonijalno nasljeđe. Don Diego da Zama guvernerov je administrativni savjetnik u službi španjolskog kralja koji čeka na premještaj. No kraljevo pismo nikako da stigne, a birokratska intervencija pretvara ga u zatočenika prostora kojem ne želi pripadati. Autor literarnog predloška Antonio di Benedetto, po kojem je Martel snimila film, bio je veliki obožavatelj Dostojevskog, iako autoričin komad puno duguje Kafki i Beckettu. Martelina tijela doimaju se kao da imitiraju didaktične povijesne rekonstrukcije iz nekog putujućeg cirkusa. Njihovo iskustvo blisko je ludilu i noćnoj mori. Umoran od čekanja, Zama kreće u brutalnu ekspediciju lova na ubojitog Vicunu Porta koja priziva Herzoga na LSD-u, s Indiosima čija tijela ofarbana u crvenu boju rata i krvi izranjaju iz močvare u pokretima koji prizivaju estetiku animiranog eksperimenta. Taj isti svijet koji pokušava uništiti don Diega, postaje njegovo spasenje.

(Dragan Rubeša)

Lucrecia Martel rođena je u  Salti 1966. godine. Upisuje filmski studij u Buenos Airesu, koji je morala prekinuti jer se njezina škola zatvara zbog nedostatka sredstava. To ju je natjeralo da postane slobodni duh, provodeći dane u gledanju filmova, čitanju i pisanju knjiga. Njezin debi Močvara (La Cienaga) prometnuo ju je u ključno ime Novog argentinskog filma. Retrospektive njezinih radova (Sveta djevojka, Žena bez glave) održavane su u brojnim prestižnim institucijama, od Harvarda i Berkleya do londonskog Tate Museuma. Uz Lisandra Alonsa smatraju je jednom od najposebnijih ličnosti argentinskog filma.