Analogna srijeda Subversive Film Festivala

U kinu Europa u 19:00 sati očekuje nas prava analogna poslastica, Mamac, Marka Jenkina u kojem Epsteinove ribare Bretagne zamjenjuju ribari Cornwalla, samo što ih dijeli jaz od 90 godina. Snimljen 16mm Bolex kamerom, autorov komad doima se poput pronađenog filma koji je godinama ležao zaboravljen na polici prašnjavog arhiva. Epsteinove i Jenkinove ribare povezuju isti problemi, tenzije, konflikti i sudbine isto kao što se problemi turističke gentrifikacije s neznatnim se varijacijama pojavljuju diljem svijeta, od Azije, preko Portugala, do engleske obale ili Dalmacije.

U 21:00 sat u Europi se nastavlja filmski program s kratkim filmom Limbus Patrum koji će predstaviti redatelj Alessandro Mangione o hotelu pored željezničke stanice nedaleko talijanskog gradaMatere, transformiranog u prihvatilište za afričke migrante. Slijedi film Djeca mrtvih, najnovija suluda adaptacija Elfride Jelinek koja dolazi iz produkcije Ulricha Seidla i u kojoj autorski tandem Kelly Copper i Pavol Liska iz legendarnog Nature Theater of Oklahoma, rabi identičnu zrnatost fotografije, dok njihova Super osmica slijedi analogni karneval zombija Harka Harveya. Prema riječima jednog od selektora Subversive Film Festivala, Dragana Rubeše, „riječ je o totalnom monstrumu od filma. Nisu izostali ni ružičasti flamingosi. No to treba vidjeti da bi se povjerovalo.“

Sjajan dokumentarni program nastavlja se u KIC-u gdje u 19:00 slijedi film Sinoć sam te vidio kako se smiješ kambodžanskog redatelja Kavicha Neanga koji u svom referiranju na užase Crvenih Kmera spaja intimno i političko, nježno brišući distancu između života i snova, povijesti i poezije, a rezultat je suptilna kronika o moralnom i fizičkom uništenju, ali i krahu čitave jedne generacije.

U KIC-u u 21:00 sat u sklopu popratnog programa Kluge&Khavn: žanrovski otpadnici gledamo najnoviji uradak anarhoidnog celuloidnog terorista Khavna, vodeće figure filipinskog filmskog undergrounda Bamboo Dogs. Četvero gangstera, jedna policajka, njezin partner i jedan kombi. To su stupovi autorova mračnog i klaustrofobičnog trilera inspiriranog masakrom gangsterskog klana Kuratong Baleleng, koji su osnovali bivši pripadnici filipinske vojske koja se borila protiv opozicijske komunističke gerile.

Retrospektiva Agnès Varde nastavlja se u 19:00 sati u kinu Tuškanac s kratkim filmom Žene odgovaraju: Naša tijela, naš spol, filmskim protestom protiv rigidnih spolnih uloga koje nameće društvo snimljenim na vrhuncu drugog vala feminizma. Žene iz različitih generacija odgovaraju na jednostavna ali kompleksna pitanja o tome što znači biti žena.

Slijedi dugometražni Jedna pjeva, druga ne, Vardin folk-pop mjuzikl o pobačaju koji je u trenutku snimanja ovog filma, 1977., bio legalan svega dvije godine. Bilježeći personalne i političke (ali i modne) promjene u životima dviju Francuskinja u turbulentnom periodu od početka 1960-ih do sredine 1970-ih Jedna pjeva, druga ne radosna je feministička himna ženskoj solidarnosti, teško izborenim pobjedama i iznad svega pravu na izbor.

U 21:00 sat u Tuškancu Retrospektiva se nastavlja s kratkim filmom Ujak Yanco te dugometražnim Mur murs. Nakon što se 1979. vratila iz Francuske u L. A. Agnès Varda stvorila je ovaj kaleidoskopski dokumentarac, koji je ujedno i studija šarolikih urbanih migrantskih zajednica na prijelazu 70-ih u 80-e i esencijalni vodič kroz kalifornijsku uličnu umjetnost.