Nedjelja u znaku Wild Dreamera i početka Subversive konferencije!

Posljednji je dan Subversive Film Festivala i vrijeme za dodjelu nagrada Wild Dreamer za filmove iz ovogodišnje igrane, kratkometražne i dokumentarne konkurencije koje će dodijeliti tročlani žiri u sastavu producentice Nikoline Hrga, redatelja Zvonimira Jurića, te filmskog kritičara Otta Reitera.

Prije svečane dodjele nagrada, dan započinje u 17 sati u kinu Europa s reprizom novog filma veterana istraživačkog dokumentarca, Fernanda E. Solanasa, Putovanje u zagađene gradove koji denuncira zločine počinjene nad okolišem u sjevernoj Argentini uz državni blagoslov i od strane poljoprivrednih korporacija te katastrofalnim posljedicama njihove pohlepe.

Svečana dodjela nagrada Wild Dreamer i otvaranje konferencije 12. SUBVERSIVE FESTIVALA održat će se u kinu Europa s početkom u 19 sati.

Nakon kratke ceremonije slijedi projekcija filma Čovjek i drvo Dalibora Platenika koji donosi priču o „zelenom gerilcu“ Vladimiru Dimiću Jodi koji već više od 30 godina inkognito sadi drveće po Zagrebu i time samostalno doprinosi ozelenjivanju grada. Osjećajući da na ovaj način vraća dug majci Zemlji, Joda samostalno odlazi, kupuje, planira i sadi drveće po zagrebačkim zelenim površinama. Kako je više od pola života posvetio sadnji i brizi o drveću ova priča čini u jednu ruku jedinstven primjer u Hrvatskoj, no također budi vjeru i nadu da u svijetu još postoje pojedinci koji samostalno djeluju na ozelenjivanju gradova.

Program se nastavlja u 21 sat u kinu Europa s projekcijom filma Okupirani bioskop Senke Domanović. Promatrački dokumentarac prati mlade aktiviste i događaje tijekom gerilskog zauzimanja privatiziranog beogradskog kina Zvezda. Različite društvene grupe ujedinile su se tijekom okupacije s istom namjerom – kako bi mijenjali stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebala izgledati nisu bile iste. Nakon filma slijedi razgovor s protagonistima Ivanom Velisavljevićem i Sinišom Dugonjićem.

U KIC-u 19 sati slijedi reprizni program dokumentarne konkurencije s filmom kanadske autorice Astre Taylor, poznate po svojim prijašnjim doksima Zizek! i Examined Life koji se bave slavnim filozofima. Taylor se vraća s punokrvnim političkim dokumentarcem Što je demokracija? u kojem putuje svijetom i priča s iznimnim ženama, od Elini Perdikouri do Wendy Brown i Silvije Federici pokušavajući odgovoriti na pitanje koji je uopće smisao demokracije danas.

U KIC-u 21 sat slijedi još jedna reprizna projekcija i to filma poznatog angažiranog dokumentarista Jean-Gabriela Périota, Naši porazi u kojem ulogu snimatelja preuzimaju učenici pariške srednje škole. Autor će ih najprije natjerati da rekonstruiraju isječke iz seminalnih komada koji su obilježili pariški svibanj 68′, da bi ih potom angažirao u diskusiji o istima. Što je kapitalistički režim? Što su sindikati? Što je politika? Upravo su to neka od pitanja koja Périot postavlja učenicima.

Filmski program završava se i u kinu Tuškanac s posljednjim filmom iz programa Hommage – Jonas Mekas projekcijom njegova filma Izgubljeno, izgubljeno, izgubljeno u 19 sati. Ovo eksperimentalno autobiografsko djelo pokriva redateljevo viđenje četrnaestogodišnjeg razdoblja (1949. – 1963.) od njegova dolaska u SAD i života u litavskoj zajednici u bruklinskom Williamsburgu, preko života na Manhattanu i bilježenja društvenih prosvjeda 1950-ih i 1960-ih, do uvida u formiranje filmske i umjetničke underground scene. Sjećanje je uvijek jaz između iskustva (trenutka snimanja) i revizije (trenutka montaže) u kojem fragmentarni zapisi proizvode sliku rascijepljenog dnevničkog subjekta. Filmski zapis služi Mekasu kao sjećanje ali i on polako blijedi i iščezava.