Tithi Bhattacharya u utorak na Subversive Festivalu!

Drugi utorak 12. Subversive Festivala u znaku je predstojećih EU parlamentarnih izbora, mapiranja dosadašnjih postignuća i nastojanja iznalaženja pravednijih ekonomskih modela.

Dan počinje od 10 do 15 sati u dvorani Müller uz nastavak radionice Alternativna ekonomija za drugačiju suradnju u kojoj će domaći, regionalni i međunarodni aktivisti i aktivistkinje mapirati političko-ekonomsku podlogu radničkih borbi u regiji te kroz razmjenu iskustava promišljati o međusobnim konvergencijama i daljnjem djelovanju.

U 19 sati u velikoj dvorani kina Europa održat će se okrugli stol Europa na rubu: prema kakvoj ekonomiji? u kojem će sudionici Bas Eickhout, Goran Jeras, Asbjørn Wahl, Ana Vilenica, Lyda Fernanda Forero, Ágnes Gagyi i Goran Lukić pokušati ustanoviti kakva je to nova i drugačija ekonomija koja je potrebna Europi da bi postala dobro mjesto za život svih svojih građana. Dok su tek nedavno donekle sanirane štete krize iz 2008. godine, već se govori o novim i razornijim turbulencijama koje bi mogle doći s idućom skoro pa neizbježnom krizom. Svjedočimo jačanju političkih snaga kojima je namjera dezintegracija Europske unije dok istovremeno na domaćem planu, unutar svojih nacija-država traže uvođenje različitih politika isključivosti. Pored toga, sve je evidentnija štetna povezanost ovog ekonomskog modela s klimatskim promjenama. Daljnja orijentacija na rast neodrživa je koliko zbog stvaranja klasnih i društvenih nejednakosti, toliko i zbog neopozivog i nepovratnog štetnog utjecaja na okoliš. Okrugli stol organiziran je u suradnji s Institutom za političku ekologiju, a raspravu će moderirati Mislav Žitko.

U 21 sat u velikoj dvorani kina Europa predavanje će održati jedna od autorica Feminističkog manifesta za 99%, Tithi Bhattacharya. U predavanju naslova Mariti dovoljno da se pobunimo: Feminizam za 99 posto i feminizam nove klasne borbe razmotrit će globalni fenomen rasta pokreta i štrajkova predvođenih ženama, od Argentine i Španjolske do SAD-a i Alžira. Popis pobuna zapravo GPS uređaj za mapiranje neoliberalizma. Svaka točka na karti pojavljuje se zbog zapanjujuće identičnog niza pitanja: manjka resursa zbog rezova u javnim servisima ili izostanka socijalnih usluga. U kontekstu aktualne krize, feministkinje moraju moći objasniti zašto su se navedeni pokreti pojavili u ovome trenutku, kao i osmisliti načine da ih se proširi. Ovo je moguće učiniti jedino ako je naš feminizam antikapitalistički. Feminizam za 99 posto odnosi se na sposobnost radničke klase, prevođene potlačenima, da utaba novi smjer za različite živote na ovoj planeti, kao i za nju samu. Predavanje je organizirano u suradnji s Centrom za ženske studije, a moderirat će ga Ana Vilenica.