Kinematografije otpora – Sabina Mikelić

Programska koncepcija: Leila Topić i Dina Pokrajac

Ciklus Kinematografije otpora koji Subversive Festival organizira u suradnji s MSU-om i Galerijom 90-60-90 predstavlja međunarodne filmske autorice i autore čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma, spajajući izražajne mogućnosti umjetničkog filma, filmskog eseja i otvorenosti prema eksperimentiranju. S obzirom da su film odnosno video u posljednjih nekoliko desetljeća postali najzastupljenije discipline suvremene umjetnosti te otvorili nove mogućnosti prezentacija poput instalacija, višekanalnih ili multimedijskih projekcija, Kinematografije otpora zanimaju se za autorske pozicije koje se opiru srednjostrujaškim kanonima a odlikuje ih upravo intermedijalnost i intertekstualnost pristupa kao i otvorenost prema različitim temama.

MSU – Dvorana Gorgona / Utorak, 7. svibnja / 18.00
Sabina Mikelić – Umjetničko istraživanje kroz medij filma: Filming Beyond – Voicing Relations

Pogon Jedinstvo / Galerija 90-60-90 / Utorak, 7. svibnja / 20.00
Sabina Mikelić - Višekanalna instalacija Beyond the Choir (Otvorenje izložbe)
Izložba je otvorena do 13. svibnja.

Trebali bi početi s tišinom

Gledajući umjetničko istraživanje odnosno instalaciju Beyond the Choir Sabine Mikelić uočavamo nekoliko ključnih pojmova: glas, slučaj i ukorijenjenost. Glasu odnosno zvuku filmašica pristupa donekle slično kao proslavljena performerica Joan La Barbara. Naime, prihvaća ga kao instrument podesan za prošireno iskustvo, u Sabininom slučaju ne samo auratsko nego i vizualno iskustvo. Tako glas postaje okosnica višekanalne instalacije u kojoj se istodobno istražuju mogućnosti zvuka, glasa i tišine unutar filmskog jezika, uzajamnost protagonista filma i redateljice te analiziraju odnos, značenja odnosno afektivne i kognitivne veze s „našim škojem“ kako Sabina naziva rodni Rab. Ljudski glas (često u lokalnom idiomu) odnosno pjesma (tradicijska) postaje katalizator nelinearnog pripovijedanja u mnogim kadrovima. Važnost glasa Sabina ističe u razrješavanju međugeneracijske traume kad predlaže, snimajući obitelj, kako bi „trebali početi tišinom“ dozvoljavajući glasu, nekontroliranom smjehu a naposljetku i pjesmi da potakne proces iscjeljivanja traume. Nadalje, glas je instrument koji objašnjava i povezuje znanja, memoriju i značenja koje pojedinci ili grupe razvijaju sa specifičnim mjestom. Ovdje je zanimljiv Sabinin otpor prema vizualnim stereotipovima mediteranskog krajobraza. Ne prikazuje nam, primjerice, turističke belviste bijelih stijena i modrog mora nego su dokumentarne ili poetsko realistične scene organizirane na način da strukturiraju fizičke i društvene veze odnosno društveno konstruiranu ukorijenjenost u određenom mjestu.

Upravo u međuigri glasa i njegove povezanosti sa specifičnim lokacijama, Sabina uvodi i igru odnosno slučaj. Tako predlaže, u voice offu, jednom od protagonista pred kamerom: „Ti ćeš glumiti sebe, ja ću glumiti filmskog redatelja, a nitko neće znati što će se dogoditi.“ Istraživanje problematizira, ističe Sabina i njezin „odnos redateljice i protagonista posredovanih činom snimanja, gdje filmski kadar postaje mjesto susreta, ranjivosti i osnaživanja.“  U nizu probnih snimaka koje redateljica predstavlja publici u sklopu dragocjenih istraživačkih procesa naslovljenih Filming Beyond – Voicing Relations, postepeno se pomaljaju konačne vizualne forme, autobiografski odnosno biografski elementi te odnosi koje evociraju pojedine otočke lokacije. Filmski proces, ističe redateljica, donekle je transparentan: „ne skrivamo da snimamo, greške postaju dio procesa.“ Na koncu, nevidljiva odnosno nematerijalna svojstva otočkih prostora i ljudi koji ih nastanjuju postaju gradbeni elementi vizualnih eseja ključnih za gonetanje to jest de/konstrukciju redateljičinih fluidnih identiteta.

Leila Topić

Sabina Mikelić rođena je 1981. u Rijeci. Godine 2013. magistrirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a potom je preselila u Nizozemsku gdje je 2018. diplomirala na Nizozemskoj filmskoj akademiji (Master of Arts i Master of Film). Prije toga sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, predavala u zabočkoj Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, dok je hrvatska publika pamti prije svega po filmovima nastalim na sjecištima dokumentarnog i eksperimentalnog filma (Dragi ja, prvo lice jednine, muški rod, Mula, skupina korijenja svezanih zajedno), u kojima je već pokazala vlastiti filmski rukopis zamućujući granice filmskog medija u potrazi za korijenima vlastita identiteta.