Mediji, borba za demokraciju i fašistička proizvodnja mita o “neprijatelju” na Subversive srijedi

U treći dan Subversive Foruma krećemo uz berlinskog profesora ekonomije Michaela Heinricha koji je u ponedjeljak održao iznimno predavanje o aktualnosti Marxove kritike političke ekonomije u 21. stoljeću.

Heinrich će nam u 16 sati u dvorani Müller govoriti o Marxovu nenapisanom Kapitalu koji je trebao proizaći iz njegovih istraživanja tijekom 1970-ih. Treći tom Kapitala, koji je 1894. godine uredio Friedrich Engels, temelji se na Marxovu rukopisu iz 1864./1865. Marx je potom nastavio svoj istraživački proces te je planirao znatno izmijeniti treći tom za objavljivanje. Iako to nije stigao napraviti, iz njegovih nam je skica, bilježnica i pisama moguće nazrijeti okvire ovog nenapisanog toma. Predavanje moderira Stipe Ćurković koji će u 17 sati s Heinrichom razgovarati i o Marxovu putu do Kapitala i njegovoj kritici ekonomije.

U 18 sati u dvorani Müller Pavle Levi, profesor povijesti i teorije filma na američkom Stanfordu i autor utjecajne knjige Raspad Jugoslavije na filmu predstavit će svoju novu knjigu Cimanje slike u kojoj teorijskim i interpretativnim „cimanjem“ stripova, filmova i fotografija razotkriva onaj jedva primjetni šav koji spaja svijet spavača sa svijetom budne osobe, odnosno svijet filma sa svijetom „stvarnosti.“ U razgovoru će sudjelovati i domaći filmolozi Tanja Vrvilo i Hrvoje Turković a moderator je Petar Milat. Cimanje slike je prvi svezak u novopokrenutoj ediciji Sekvenca koju zajednički uređuju zagrebački Multimedijalni institut i beogradski Fakultet za medije i komunikacije.

Putem videostreama publici u velikoj dvorani kina Europa u 19 sati priključit će se Robert W. McChesney, profesor na Odjelu za komunikaciju Sveučilišta u Illinoisu koji se bavi poviješću i političkom ekonomijom komunikacije i koji će održati predavanje pod nazivom Mediji i borba za demokraciju.

Institucije liberalne demokracije po cijelom su svijetu pod napadom i gube legitimaciju. Usred ovih konflikta nalaze se mediji i komunikacija, koji u današnje vrijeme predstavljaju živčani sustav suvremenog kapitalizma kao nikada prije. McChesney će u ovom predavanju ocrtati neka od glavnih pitanja s kojima se suočavaju medijski aktivisti i naznačiti kako su povezana sa širom borbom za izgradnju uračunljive političke ekonomije, koja može biti temelj vjerodostojnog, demokratskog i održivog društva. U raspravi će sudjelovati Milan F. Živković i Katarina Peović, a moderirat će je Paško Bilić.

U 21 sat u velikoj dvorani kina Europa povjesničar i pisac iz Izraela, Ishay Landa održat će predavanje na temu globalnog porasta ekstremno desnih pokreta te fašističkoj proizvodnji mitova „o neprijatelju“. Nastojat će objasniti i distinktivnu prirodu načina na koje fašistički mislioci i državnici konstruiraju i konceptualiziraju svoje neprijatelje. Uz razmatranje teorija prominentnih međuratnih neo-ničeanaca poput Martina Heideggera, Ernsta Jüngera ili Carla Schmitta, kao i nekih figura na poslijeratnoj ekstremnoj desnici, namjera predavanja je pružiti jasniju sliku o iracionalnosti i ekstremnosti kojom se odlikuju načini na koje fašisti poimaju svoje neprijatelje, na što se dosad često ukazivalo. Predavanje moderira Nikola Vukobratović.