Prvi utorak 12. Subversive Festivala

Treći dan 12. Subversive Festivala započinje u Muzeju suvremene umjetnosti u dvorani Gorgona u 18.00 sati predstavljanjem nagrađivane domaće umjetnice Sabine Mikelić kroz probne snimke njezinih dragocjenih istraživačkih procesa naslovljenih Filming Beyond – Voicing Relations u kojima istodobno istražuje mogućnosti zvuka, glasa i tišine unutar filmskog jezika, ali i afektivne i kognitivne veze s ‘našim škojem’, kako naziva rodni Rab. Predstavljanje je uvod u otvaranje izložbe Beyond the Choir koje slijedi u 20:00 sati u Pogonu Jedinstvo i refleksija je istraživanja koje umjetnicu odvodi na Rab i u zanimljivu, ali često nepredvidivu suradnju s muškom klapom Krijanca. Izložba ostaje otvorenom do 13. svibnja.

U 19:00 sati u kinu Europa predavanje naslova U ime ženskih prava: uspon femonacionalizma održat će istaknuta feministička autorica i predavačica na londonskom Goldsmithsu, Sara R. Farris. Na primjerima Nizozemske, Francuske i Italije, Farris će uz korištenje vlastitog termina ‘femonacionalizam’, objasniti rast broja žena u konzervativnim i nacionalističko-desničarskim pokretima unutar kojih se bore protiv prava na pobačaj i „rodne ideologije“. Termin ‘femonacionalizam’ koristi i kako bi opisala prakse iskorištavanja feminističkih ideja i jezika rodne jednakosti za širenje anti-islamističkog sentimenta i to preko prikazivanja muslimanskih muškaraca kao ugnjetavača od kojih je nužno spasiti muslimanske ali i bijele žene. Predavanje će se održati u suradnji s Centrom za ženske studije.

Filmski program Subversiva u utorak započinje u 19:00 sati u KIC-u projekcijom dokumentarnog filma Zbogom Sajgone u kojem redateljica Wilma Labate donosi malo poznatu priču o ženskom soul bendu iz Toskane čije članice usred burne 1968. odlaze na veliku azijsku turneju sanjajući o slavi samo da bi završile usred vijetnamske klaonice u kojoj su morale svirkom zabavljati američke trupe. U KIC-u u 21:00 sat slijedi projekcija iz programa Kluge & Khavn: žanrovski otpadnici i to najnoviji film jedinog istinskog revolucionara njemačkog filma, Alexandera Klugea Sretna lamentacija, u kojem Khavnov anarhoidni kaos susreće Klugeovu markističku rigoroznost.

U kinu Europa filmski program počinje u 21:00 sat i to s nagrađivanim palestinskim kratkišem Potpisao sam peticiju Mahdia Fleifela o tome kako Palestinac u egzilu nakon potpisivanja peticije protiv nastupa Thoma Yorka i Radioheada u Tel Avivu upada u paničnu spiralu preispitivanja, sumnje i osjećaja nemoći. Program u Europi se nastavlja uz najnovije dokumentarno ostvarenje poznatog francuskog videoumjetnika i sineasta Jean-Gabriela Périota, Naši porazi. Kako je za Périota snimanje filmova prije svega politički čin, a nakon što je ispisao potentnu kroniku o filmskim aktivnostima frakcije njemačke krajnje ljevice tijekom šezdesetih i sedamdesetih, ulogu snimatelja sada prepušta učenicima jedne pariške srednje škole kako bi ih angažirao u diskusiji po pitanjima politike, sindikata, kapitalizma…

U kinu Tuškanac u 19:00 sati nastavlja se Retrospektiva – Agnès Varda projekcijom njezina kratkometražnog intimističkog filma Dnevnik trudnice te dugometražnog Sreća, često kritiziranog kao antifeminističkog filma. Po njegovom izlasku 1965. godine, feministice su bile ogorčene pesimističnim tonom Vardina prosedea i zamjerale su joj da reformulirajući klasičnu reprezentaciju muškog narativa potkopava opozicijski ženski glas, dok se danas film smatra vještom kritikom patrijarhata.

Retrospektiva u Tuškancu nastavlja se u 21:00 srednjemetražnim filmom Crne pantere, Vardinim važnim mementom ovog militantnog crnačkog pokreta u SAD-u 1960-ih godina, te dugim Lavovi, ljubav (… i laži), trećim u nizu Vardinih kalifornijskih projekata, ujedno i jednim od njezinih najambicioznijih filmskih eksperimenata u kojem gledamo ménage à trois između ikona kontrakulture, hipijevskih bitangi par excellence – Warholove muze Vive i kreatora hit broadwayskog mjuzikla Kosa, Jamesa Radoa i Geromea Ragnia.