Kino Europa / utorak / 14. svibnja / 21.00

Tithi Bhattacharya: Mariti dovoljno da se pobunimo: Feminizam za 99 posto i feminizam nove klasne borbe

Moderira: Ana Vilenica

Od ženskih štrajkova u Argentini i Španjolskoj do učiteljskih štrajkova u SAD-u i Alžiru, trenutno svjedočimo globalnom valu pokreta i štrajkova predvođenih ženama. Ovaj je popis pobuna zapravo GPS uređaj za mapiranje neoliberalizma. Svaka točka na karti pojavljuje se zbog zapanjujuće identičnog niza pitanja: manjka resursa zbog rezova u javnim servisima ili izostanka socijalnih usluga. U kontekstu aktualne krize, feministkinje moraju moći objasniti zašto su se navedeni pokreti pojavili u ovome trenutku, kao i osmisliti načine da ih se proširi. Ovo je moguće učiniti jedino ako je naš feminizam antikapitalistički. Feminizam za 99 posto odnosi se na sposobnost radničke klase, prevođene potlačenima, da utaba novi smjer za različite živote na ovoj planeti, kao i za nju samu.

Tithi Bhattacharya je profesorica južnoazijske povijesti i direktorica Globalnih studija na Sveučilištu Purdue. Autorica je knjige The Sentinels of Culture: Class, Education, and the Colonial Intellectual in Bengal (Oxford University Press, 2005) i dugogodišnja aktivistkinja za pravdu za Palestinu. Ekstenzivno piše o marksističkoj teoriji, rodu i politici islamofobije. Njezini radovi objavljeni su u časopisima Journal of Asian Studies, South Asia Research, Electronic Intifada, Jacobin, Salon.com te u New Left Review. U uredničkom je odboru časopisa Studies on Asia te International Socialist Review. Tithi je dugogodišnja aktivistkinja za socijalnu pravdu. Aktivna je u lokalnoj zajednici, kao i u borbama na nacionalnoj te internacionalnoj razini.

 

– – –

 

Dodatno predavanje:

Tithi Bhattacharya: Rodno, seksualno i ekonomsko nasilje u neoliberalizmu

Moderira: Karolina Hrga

Centar za ženske studije, Dolac 8 / srijeda / 15. svibnja / 19.00

Predavanje je organizirano kroz suradnju Subversive festivala s Centrom za ženske studije i dio je jednosemestralnog ženskostudijskog obrazovnog programa CŽS-a. Molimo da najavite dolazak na e-mail (obrazovni@zenstud.hr) jer su prostorni kapaciteti ograničeni.