Postkolonijalna srijeda utopijske Kube i neuništive Afrike

13. Subversive Festival nastavlja se u srijedu online&offline, a u kinu Kinoteka imamo jedinstvenu priliku pogledati dvije intrigantne postkolonijalne sage koje su nagrađene u Sundanceu (oba filma nisu dostupna online).

Na rasporedu zagrebačkog kina Kinoteka u 17:30 sati film je iz sićušne afričke države Lesoto Ovo nije pogreb, ovo je uskrsnuće redatelja Lemohanga Jeremiaha Mosesea.

Lesoto godišnje izveze 780 milijuna kubičnih metara vode na teritorij svojeg susjeda, Južnoafričke Republike – ovaj imperijalistički projekt koji je izmjestio tisuće seljana osmišljen je tijekom apartheida, ali nastavio ga je provoditi i Nelson Mandela. Ovo nije pogreb, ovo je uskrsnuće meditacija je o rođenju i smrti te posveta zemlji i tlu koja priziva kolektivni duh otpora zajednice utjelovljen u starici Mantoa, a između brojnih priznanja koja je nanizao ističe se Posebna nagrada žirija u Sundanceu u kategoriji World Cinema.

U 20 sati program u Kinoteci nastavlja se s novim filmom kultnog austrijskog dokumentarista Huberta Saupera poznatog po višegodišnjem istraživanju noćnih mora Afrike. U doksu Epicentar Sauper nas ovoga puta, oboružan svojom kamerom i zamaskiran kao privilegirani turist, vodi u postkolonijalnu, utopijsku Kubu. Slijedeći kubansku djecu, te „mlade proroke“, kako iz zove, Sauper istražuje stoljeće filma i posredstvom filma konstruiranih mitova, a njegov najnoviji uradak ovjenčan je Velikom nagradom žirija na Sundanceu.

Prošle su četiri godine od smrti Fidela Castra, čime je budućnost Kube kao posljednjeg bastiona komunizma unutar neoliberalne globalne svakodnevice postala krajnje neizvjesna. Mračna melankolija prožima Sauperove monumentalno lijepe kadrove i evokativnu shoegaze glazbu, a turizam pod egidom stranih investicija razotkriva se kao pošast koja ne pruža mogućnost susreta s Drugim ili ekonomskog oporavka, već produbljuje opresiju.

U sklopu popratnog programa FILM XX – ŽENSKI FILMSKI NARATIVI u organizaciji Kulturno informativnog centra u 19 sati u Dokukinu KIC gledamo dokumentarni film Tko se boji ideologije?. Redateljica Marwa Arsanios u filmu postavlja sljedeća pitanja: „Što znači pripadati nekome mjestu? Što točno znači ‘biti ovdje’? Što sve obuhvaćamo pod riječi ‘priroda’? Na koga mislimo kada kažemo ‘mi’?“ Ova politička pitanja proizlaze iz eksperimenata koje su poduzele žene u trima ratom pogođenim područjima (u planinama Kurdistana, Jinwara i doline Bekaa) gdje pripadnice Kurdskog ženskog autonomnog pokreta, Rojave te kooperativa izbjeglica provode ekofeminističke strategije koje dovode do svojevrsnog samoupravljanja, te stvaranja i transmisije znanja.

Čitava dokumentarna konkurencija te dio igrane konkurencije uz kino Kinoteka može se pogledati i online na platformi volimdokumentarce.net gdje su filmovi biti dostupni za gledanje do 7.  prosinca bez posebnog dnevnog rasporeda.