Subota prvih i posljednjih ljudi uz dodjelu nagrada Wild Dreamer

Filmski program 13. Subversive Festivala ulazi u ovogodišnje finale uz večerašnju dodjelu nagrada Wild Dreamer za najbolje filmove dokumentarne i igrane konkurencije u zagrebačkom kinu Kinoteka. Ususret dodjeli subota donosi hrvatske premijere pobjednika Berlinalea i Rotterdama kao i posebnu projekciju SF distopije Posljednji i prvi ljudi koja se prikazuje izvan konkurencije.

Kinoteci u 16:30 sati na rasporedu je esejistički film ceste Priča o mojem imenu debitantice Karin Cuyul u kojem redateljica razotkriva osobne i kolektivne aspekte bolnih razdoblja suvremene čileanske povijesti. Veći dio svoje odiseje Cuyul provodi snimajući iz automobila, a strukturu svojeg prvijenca gradi kombinirajući snimke nastale u vožnji sa sjećanjima upisanim u obiteljske i privatne videovrpce, a u načinu svojeg filmskog pripovijedanja mnogo toga duguje svojem zemljaku Patriciju Guzmánu i njegovom kultnom filma Čile, tvrdoglavo sjećanjePriča o mojem imenu svjetsku premijeru je imao u Rotterdamu gdje je nagrađen posebnim priznanjem u sekciji Bright Future.

Program u Kinoteci se nastavlja u 18:30 sati s kolumbijskim filmom Los Conductos, halucinantnim gerilskim manifestom redatelja Camila Restrepa. Priča je to o životu mladića koji je pobjegao iz religijske sekte, nakon što je shvatio da su njime manipulirali. Stoga, mora naći put da se ponovno uključi u društvo u kojem je uvijek bio na margini i u kojem više ne nalazi svoje mjesto. Los Conductos je nadahnut aspektima života redateljeva prijatelja Pinkyja koji igra samoga sebe. Film je to koji polazi od fiktivne činjenice ubojstva koje nije počinjeno i koji, karakteristično za suvremeni latinoamerički film, pokušava pobjeći od dominantne struje realistične kinematografije. Restrepo je nagrađen kao najbolji debitant na filmskom festivalu u Berlinu, a film je snimljen na 16 mm filmskoj vrpci.

Za 20 sati u Kinoteci je zakazano proglašenje festivalskih pobjednika i svečana dodjela nagrada Wild Dreamer nakon čega slijedi projekcija SF distopije Posljednji i prvi ljudi, nastale kao međuigra triju neobičnih protagonista: jugoslavenskih partizanskih spomenika, naracije škotske glumice Tilde Swinton i glazbe islandskog minimalističkog kompozitora Jóhanna Jóhannssona.

Na ideju za svoj prvi dugometražni film Jóhannsson je došao 2010. kada mu je belgijski fotograf pokazao svoje fotografije brutalističkih giganta, jugoslavenskih spomenika NOB-a koji su upravo tada postali glavna hipsterska pomoda. Kao veliki štovatelj znanstvene fantastike Jóhannsson je odlučio ove futurološke skulpture snimiti 16 mm, zrnatom fotografijom i upotrijebiti ih kao vizualnu podlogu za posljednje poglavlje istoimenog vizionarskog romana (objavljenog 1930.) iz pera britanskog filozofa i autora Olafa Stapledona koje čita izvanzemaljska Tilda Swinton.

*** Podsjećamo i da se čitavu dokumentarnu te dio igrane konkurencije uz kino Kinoteka može pogledati i online na platformi volimdokumentarce.net gdje su filmovi dostupni za gledanje do 7.  prosinca bez posebnog dnevnog rasporeda.

Popis filmova dostupnih online: https://subversivefestival.com/sf20/3752/