Srijeda na 14. SFF-u: U fokusu Gruzija, Palestina i Alpe

Srijeda na Subversive Film Festivalu nastavlja se s filmskim programom i ostvarenjima iz ovogodišnje pažljivo probrane igrane i dokumentarne konkurencije.

Subverzivna srijeda započinje u 17:30 sati u kinu Tuškanac uz blok Kratki subverzivci u sklopu kojeg gledamo kratke ali subverzivne naslove renomiranih redatelja Radu Judea, Jean-Marie Strauba i Dana Sallitta. S dva kratkometražna filma snimljena 2021. godine Radu Judu zaokružuje izrazito produktivnu filmsku godinu koju je započeo pobjedom u Berlinu. Caricaturana je inspirirana nerealiziranom idejom Sergeja Ejzenštejna i karikaturama Honoréa Daumiera, dok Plastic Semiotic rekreira ljudski život od kolijevke do groba pomoću nađenih igračaka. U Caterini Dana Sallitta gledamo šest scena iz života Latinoamerikanke koja živi u New Yorku gdje je nevoljka promatračica u ljubavi, politici i životu. U Francuska protiv robota legendarni Jean-Marie Straub nas upozorava „Svijet koji je prisvojila Tehnologija izgubljen je za Slobodu.“

U 18:45 sati u kinu Tuškanac vrijeme je za gruzijsko remek-djelo Što vidimo kada gledamo u nebo? Poetična saga razotkriva skrivenu magiju svakodnevice a ujedno je i šarmantna posveta jednom od najstarijih gradova na svijetu, gruzijskom Kutaisiju i njegovim osebujnim stanovnicima. U dobitniku nagrade FIPRESCI na ovogodišnjem Berlinaleu Lisa i Giorgi zaljube se na prvi pogled nakon slučajnog susreta na ulici, no netko baci urok na njih. Hoće li se ikad više sresti? I ako se sretnu hoće li prepoznati jedno drugo? Život u njihovu rodnom gradu nastavlja svojim uobičajenim tempom, ulični psi lutaju, počinje svjetski nogometni kup, filmska ekipa u potrazi je za pravom ljubavnom pričom, a tu je i Gianna Nannini.

U 21:30 sati filmski dan u kinu Tuškanac zaključujemo uz dokumentarni film Mala Palestina (Dnevnik opsade) u kojem nas redatelj i aktivist Abdallah Al-Khatib vodi u najveći palestinski izbjeglički kamp na svijetu u kojem je i sam odrastao. Kada je izbila Sirijska revolucija režim Bashara Al-Assada vidio je Yarmouk kao utočište pobunjenika i potencijalno žarište otpora te je 2013. pokrenuo njegovu opsadu. Al-Khatib dokumentira svakodnevicu stanovnika kampa koji su se odlučili suočiti s bombardiranjem, izmještenošću i gladi i suprotstaviti im okupljanje na prosvjedima, učenje, glazbu, ljubav i radost.

U Dokukinu KIC nastavlja se retrospektiva švicarskog autorskog militanta Fredija M. Murera. U 19 sati na repertoaru je Alpska vatra epski film o zabranjenoj ljubavi na planinskoj farmi usred ničega. Film je svojevrsna sinteza Murerovih opsesija: konflikt oca i sina, nemiri odrastanja, bijeg, realizacija identiteta, evokacija arhaičnih života. Murer dekonstruira alpsku idilu, ambijentirajući usred njezinih spektakularnih vrhunaca, grčku tragediju ljubavi i smrti.