Petak na 14. SFF-u: Ljubav i radnička klasa

Subverzivni vikend započinje u 18 sati u kinu Tuškanac uz projekciju filma Pas koji nije prestajao lajati argentinske redateljice Ane Katz. Riječ je o gorko-slatkoj, egzistencijalističkoj komediji o tihoj pobuni i potrazi za ljubavi u svijetu na rubu apokalipse. Sebastian (glumi ga redateljičin brat) je pomalo besciljan muškarac u ranim tridesetima koji je posvećen svojoj odanoj pasici Riti i koji, iako je po struci grafički dizajner, radi na nizu privremenih, prekarnih poslova. Dok s oklijevanjem ulazi u svijet odraslih doživljava gubitak, ljubav i očinstvo, i onda svijet pogodi nenadana katastrofa i potrese njegov ionako nestabilan život. Sebastian se nastoji prilagoditi svijetu koji se stalno mijenja – i možda se bliži svojem kraju. Ovaj neočekivano političan film osvojio je Nagradu VPRO Big Screen na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu gdje je imao svjetsku premijeru.

U 19:30 sati u kinu Tuškanac slijedi arhivski dokumentarac Povratak u Reims Jean-Gabriela Périota koji donosi intimnu i političku priču o francuskoj radničkoj klasi od 1950-ih do danas. Kao inspiracija poslužio mu je istoimeni roman Didiera Eribona dok je naratorica slavna glumica Adèle Haenel. U autobiografskom eseju Povratak u Reims sociolog i filozof Didier Eribon ogolio je društvene nejednakosti i nasilnost eksploatacije vrativši se sjećanjem u svakodnevicu vlastite radničke obitelji kako bi dešifrirao opću političku evoluciju radništva. Fascinantno književno djelo memorijske refleksije u Périotu susreće virtuoznog filmaša koji poput metalurga rudari po arhivskoj građi raznolikih izvora (televizijske vijesti, dokumentarci, fikcija) i daje joj na relevantnosti.

U 21:15 sati u kinu Tuškanac vrijeme je za jednog od miljenika publike na ovogodišnjem Berlinaleu Kutiju uspomena autorskog dua Joane Hadjithomas i Khalila Joreigea koji pomoću negativa, polaroida, Super osmice i latentnih slika iz Libanona tijekom 80-ih grade priču o majci i kćeri Maiji i Alex. Otvorivši Pandorinu kutiju punu majčinih tinejdžerskih uspomena Alex se upušta u nesvakidašnju avanturu tijekom koje se suočava s traumatičnom prošlosti svoje obitelji u dijaspori. Različite generacije, vremenski periodi i tehnologije ukrštaju svoje puteve a u pozadini se pomalja sav užas Libanonskog građanskog rata tijekom kojeg je živote izgubilo 120 000 ljudi.

U Dokukinu KIC u 19 sati popratni filmski program, Film XX, posvećen ženskim filmskim narativima, predstavlja legendarnu njemačku vizualnu umjetnicu i sineasticu Ulrike Ottinger, poznatu po svojim osebujnim komadima koji isprepliću etnografiju, povijest i fantaziju. Prikazat će se njezin najnoviji dokumentarni film Pariški kaligrami (2020), filmska poema o Parizu tijekom 1960-ih i autobiografsko putovanje u umjetničinu mladost.

Na istoj lokaciji nastavlja se i filmsko-diskurzivni program Hommage: Amos Vogel. U 21:15 sati na repertoaru su tri kratkometražna i jedan dugometražni film koje su režirale redateljice a uvršteni su u Vogelov kultni vodič Film kao subverzivna umjetnost (1974.) ili bi bili da su tada snimljeni. Filmski maraton čine: Kirsa Nicholina (1969.) Gunvor Nelson o čudu rođenja djeteta, Hrvatska djevica (2004.) Sunčice Ane Veldić koji na podjednako iskren i izravan način progovara o ženskoj seksualnosti, te Vesela klasa (1969.) Bojane Marijan Makavejev koja se sastoji od satiričkih pjesama novosadskih radnika o prehrani i seksu, vanjskoj politici i vjeri u budućnost. Filmski maraton zaključit će cinéma vérité studija redateljice Shirley Clarke, Jasonov portret (1967.), o seksualnom radniku, Afroamerikancu Jasonu koji daje fascinantnu ispovijed, “sve do posljednjih tangi”.