ZOOM RAZGOVOR / Petak, 8. listopada / 17.00

Jacques Rancière – U kojem vremenu živimo? (razgovor i predstavljanje knjige)

Povodom izlaska hrvatskog izdanja knjige Jacquesa Rancièrea U kojem vremenu živimo? s autorom će razgovarati  Leonardo Kovačević. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku i moći će se pratiti putem Zoom poveznice:

https://us02web.zoom.us/j/82293415605?pwd=OU5FNCt0M0hCWE5nNk9wWTI2Yzkydz09

Meeting ID: 822 9341 5605

Passcode: G0xcSW

U kojem vremenu živimo? Razgovor s Ericom Hazanom govori o narodu, demokraciji, reprezentaciji, estetskoj revoluciji, politici, nekadašnjim ustancima i današnjim okupacijskim pokretima. No, prvenstveno govori o vremenu u kojem još ima smisla govoriti o tome. To je vrijeme kojem Povijest nije ništa obećala niti ga je prošlost nečemu naučila – samo mu je ostavila momente koje treba nastaviti koliko god to može. Što god da govorili važni ljudi, u politici imamo posla samo sa sadašnjošću. Svaki trenutak je vrijeme u kojem se ili obnavljaju sprege ropstva i nejednakosti ili se pak pronalaze putevi emancipacije.

Jacques Rancière (1940.), profesor emeritus na Sveučilištu Paris-VIII i gostujući profesor na European Graduate School. U mladosti bio je jedan od bliskih suradnika Louisa Althussera i sudjelovao u pisanju temeljnog djela Kako čitati Kapital, dok se s njime nije razišao oko shvaćanja pokreta ‘68. Otada se sustavno bavi analizom glavnih koncepata političkog diskursa (jednakost, emancipacija, proletarijat, demokracija), ne izostavljajući ni filozofiju umjetnosti i filmsku umjetnost. Objavio je niz knjiga o političkoj filozofiji i estetici; dosad su na hrvatskom jeziku izašle knjige Mržnja demokracije (Naklada Ljevak, 2008.), Učitelj neznalica (Multimedijalni Institut, 2010.), Filmska fabula (Bijeli val, 2011.), Béla Tarr, vrijeme od poslije (Multimedijalni institut, 2015.) i Nesuglasnost: politika i filozofija (FPZG, 2015.).

Knjigu je preveo Leonardo Kovačević, urednica je Dina Pokrajac, a izdavač je Nikola Devčić i udruga Bijeli val koja organizira Subversive Festival.