Dokufikcija, anti-vestern i tereti slobode u petak na SFF-u

Ženski zatvor u Odesi, potraga za blagom u Ognjenoj zemlji, djevojaštvo u rudarskom gradiću u Sjevernoj Osetiji i nastavak retrospektive Cecilije Mangini

Subverzivni vikend započinje u 17.30 sati u kinu Tuškanac uz doku-fikciju 107 majki Petera Kerekesa o stanovnicama jednog ženskog zatvora u Odesi. Kerekes uvjerljivo rekreira izolirani univerzum u kojem naše anti-heroine dijele svoje zločine, ljubavi, nade i tuge ispred kamere u odmaku od monotone zatvorske rutine i njezinih oporih rituala. Suptilni humor, istančane izvedbe, ogoljena mizanscena i čeznutljivi songovi oživljavaju svijet izvan vremena a rezultat je dostojanstveni portret inače nevidljivih žena i njihove djece.

19:15 sati u kinu Tuškanac slijedi Priča o kraljevskom raku autorskog dvojca Mattea Zoppisa i Alessija Rigo de Righija, začudni anti-vestern snimljen u maniri Wernera Herzoga. Nakon što se nesretno zaljubi i sukobi s lokalnim vlastelinom oko prava prolaza kroz njegov posjed, Luciano je prisiljen otići u egzil u Ognjenu zemlju. Tamo se upušta u potragu za mitskim blagom koje je navodno zakopano u skrivenom planinskom jezeru. Luciano je u potrazi za iskupljenjem no u ovom pustom kraju opstaju samo pohlepa i ludilo. Autorski tandem Alessio Rigo de Righi i Matteo Zoppis tragom oralne predaje u talijanskoj pokrajini Tuscia i intenzivne kulture migracija crpe Lucianovu argentinsku priču iz bogatog vrela lokalnih mitova i narodnih legendi.

21:15 sati u kinu Tuškanac vrijeme je za pobjednika Un Certain Regard sekcije u Cannesu Otvaranje šaka filmske debitantice Kire Kovalenko. Priča je to o mladoj Adi koja pokušava započeti samostalni život i pobjeći iz izoliranog rudarskog gradića u Sjevernoj Osetiji. Kovalenko inspiraciju crpi iz Faulknerova romana Uljez u prašinu – – priče o teretu slobode koju je ponekad teže podnijeti od zatočeništva.

U Dokukinu KIC u 19 sati popratni filmski program, Film XX, posvećen ženskim filmskim narativima, predstavlja prvu dokumentaristicu u poslijeratnoj Italiji Ceciliju Mangini uz film Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam. Dvije kutije pune fotografskih negativa ležale su više od 50 godina zaboravljene na dnu stare garderobe. Između 1964. i 1965. Cecilia Mangini i njezin suprug Lino Del Fra živjeli su u Sjevernom Vijetnamu tijekom rata s SAD-om i provodili istraživanje za dokumentarac koji su namjeravali napraviti. Film nikad nije snimljen, no kroz fotografije, tekstove, uspomene i rupe u sjećanju ponovno proživljavamo borbu i otpor naroda koji traži svoju neovisnost. Nakon projekcije razgovarat ćemo s koredateljem filma Paolom Pisanellijem i filmologinjom Dalilom Missero.

U 21 sat slijedi program kratkih filmova Cecilije Mangini u sklopu kojeg gledamo tri njezine suradnje s Pierom Paolom Pasolinijem (Nevidljivi u gradu, Stendali i Pjesma s tiberskih obronaka) te dvije etnografske studije o talijanskom jugu i magiji (Marijini dani, Božanstvena ljubav) proistekle iz njezina rada s antropologom Ernestom de Martinom.