Novi filmovi Claire Denis i Hong Sang-Sooa i posveta utišanoj generaciji u Putinovoj Rusiji

Suicidalni moskovski milenijalci, novi filmovi Claire Denis i “korejskog Rohmera” Hong Sang-sooa, nastavak retrospektive Cecilije Mangini 

Samo nas dan dijeli od dodjele nagrada Wild Dreamer i proglašenja najboljih filmova igrane i dokumentarne konkurencije ovogodišnjeg Subversive Film Festivala.

U kinu Tuškanac subota počinje u 17:30 sati uz projekciju novog filma „korejskog Rohmera“ Hong Sang-sooa, Spisateljičin film koji mu je donio njegovog četvrtog Srebrnog medvjeda. Film je posveta, štoviše ljubavno pismo, glumačkom zanatu koju uokviruju minimalistička, monokromatska forma i iskreni razgovori “impregnirani hranom i alkoholom”. Rezultat je ljupka meditacija o prolasku vremena, umjetničkoj blokadi, ljepoti slučajnih susreta i važnosti autentičnosti u često neiskrenom svijetu filma.

Program u Tuškancu nastavlja se u 19:15 sati uz debitanski film ruske redateljice Marusje Siroječovskaje Kako spasiti mrtvog prijatelja o sucidalnim milenijalcima s moskovske periferije. U pitanju je posthumno ljubavno pismo redateljice njezinu prijatelju Kimiju ali i posveta cijeloj jednoj utišanoj generaciji. Film je nagrađen na festivalu Visions du Réel, a paralelno s hrvatskom premijerom na Subversiveu bit će prikazan i u Cannesu.

Finale programa u Tuškancu projekcija je novog filma renomirane francuske sineastice Claire Denis Obje strane oštrice o pandemijskom ljubavnom trokutu u kojem glume Juliette Binoche, Vincent Lindon i Grégoire Colin i za koji je u Berlinu nagrađena Srebrnim medvjedom za režiju. Obje strane oštrice treća je suradnja Claire Denis sa spisateljicom Christine Angot, s kojom je napisala Isabellino sunce, u kojem također glumi Juliette Binoche. Tijelo glumice postaje performativni teritorij za čitavu plejadu kontrastnih emocija.

U Dokukinu KIC subotnji program počinje u 16:30 sati uz projekciju dokumentarca Zlatna zora: javna stvar redateljice Angélique Kourounis. Kako se oduprijeti? Kako djelovati protiv nacizma, fašizma i ekstremne desnice? Može li ih demokracija i dalje iskorijeniti jednom zauvijek, bez kompromitiranja vlastitih principa? Kako se boriti? Hoće li sudovi pružiti rješenje? Politička blokada od strane svih političkih stranaka? Medijski bojkot? Podizanje društvene osviještenosti? Bolje obrazovanje u školama? Ili je potreban fizički otpor? Suđenje koje je važnije čak i od onog u Nurembergu okosnica je ovog dokumentarca.

U 19 sati u Dokukinu KIC nastavlja se retrospektiva Cecilije Mangini uz film Svijet u kadrovima  u kojem Paolo snima Cecilia koja se osvrće na svoje cjeloživotno bavljenje fotografijom. Ovaj posthumni film isprepliće slike iz prošlosti sa slikama iz sadašnjosti. Proslava dugotrajne suradnje između dvoje filmaša i prikladan filmski oproštaj sa Cecilijom Mangini, velikom dokumentaristicom koja je nošena snažnom željom za političkom i društvenom emancipacijom težila tome da nevidljivo učini vidljivim. Nakon projekcije razgovarat ćemo s Paolom Pisanellijem, suredateljem filma, te filmologinjom Dalilom Missero, autoricom knjige Women, Feminism and Italian Cinema.

U 21 sat u Dokukinu KIC slijedi igrani film Torta na nebu koji je režirao Lino Del Fra, suprug i suradnik Cecilije Mangini, dok je ona autorica scenarija. Nadrealistična farsa preispituje kako se različite društvene skupine ponašaju kada NLO sleti na Zemlju – znanstvenici šalju robota u inspekciju, dok bogata nasljednica tvornice čokolada pokušava odagnati potencijalnu konkurenciju. Torta na nebu ismijava se s tadašnjim političkim ešalonom, izruguje vojno-industrijski kompleks i na anarhistički, žovijalan način suprotstavlja im djecu iz obližnjih borgata koja otmu gigantsku tortu i uživaju u slatkom okusu slobode.