Utorak i srijeda na Subversive Forumu: mapiranje aktualnih kontradikcija

U segmentima programa Subversive Foruma koje smo imenovali Perspektive ljevice i Alterekonomski forum, nastavljamo s četiri predavanja koja ukazuju na žarišne točke aktualne konjunkture.

Matt Huber s odsjeka geografije i okoliša na Sveučilištu Syracuse u utorak 24.5. u 18 sati preko ZOOM-a govori o još uvijek tragično aktualnom pitanju ekologije i klimatskih promjena, podcrtavajući potrebu da se tome pristupi iz klasne perspektive marksističke teorije jer “klimatska kriza nije primarno problem ‘vjerovanja znanosti’ ili individualnih ‘ugljičnih otisaka’, već problem ukorijenjen u pitanju tko posjeduje, kontrolira i profitira od materijalne proizvodnje”. Njegovo predavanje Klasa i klima: marksistički pristup moderirat će Tomislav Medak.

Potom nam se u 20h u KIC-u uživo pridružuje istraživačica Amelia Horgan sa sveučilišta u Essexu, koja će na tragu netom objavljene knjige Lost in Work. Escaping Capitalism problematizirati sâm koncept kapitalističkog rada i propitivati modalitete njegove transformacije odnosno ukidanja, u predavanju Sloboda na poslu, sloboda od posla: otpor i suvremeno radno mjesto, koje će moderirati Karolina Hrga. Ukazujući kako je pandemija COVID-19 “demonstrirala moć koju zapošljavatelji imaju nad radnicima i radnicama: uključujući moć nad vremenom provedenom na poslu, izvan posla, nad privatnim životom radnika i potencijalno nad njihovim zdravljem”, Horgan upozorava kako “to nisu novi rizici ili nove moći – one su temeljne za eksploataciju u kapitalizmu”.

Idućeg dana, u srijedu 25.5. u 18 sati u SPD “Privrednik”, marksistički ekonomist Michael Roberts drži predavanje Kontradikcije kapitalizma u 21. stoljeću . Upozoravajući kako kapitalizam u 21. stoljeću “unutar sebe proizvodi nove kontradikcije koje prijete njegovu opstanku kao dominantnom načinu proizvodnje i društvene organizacije (…) i samoj opstojnosti zdravog planeta”, Roberts će zahvatiti ekonomsku, ekološku, tehnološku i geopolitičku dimenziju problemâ koje generira globalni sistem proizvodnje i društva kakva se u njemu grade.

Nakon toga, u 20h u Privredniku, predavanje Zašto je propao lijevi populizam (i što smo iz toga naučili) drži povjesničar David Broder. Kritički sagledavajući nalete aktivizma i lijeve izborne inicijative koje su na njima pokušale izgraditi moć u parlamentarnoj domeni, Broder ukazuje na propust da se izvrši “fokusiraniji pokušaj ponovne izgradnje institucija i reprezentacije radničke klase”, odnosno “ukorijenjenih partija kao protuteže neoliberalnoj hegemoniji”. Oba predavanja u SPD “Privrednik” moderirat će Stipe Ćurković.