Uz dodjelu nagrada Wild Dreamer završava 15. SFF i počinje Subversive Forum

S nedjeljom i večerašnjom dodjelom Wild Dreamer nagrada završava filmski dio ovogodišnjeg Subversive festivala i počinje teorijski-diskurzivni program pod nazivom Subversive Forum.

Nedjelja u kinu Tuškanac počinje uz filmove iz posebnog programa Duras / Godard: dijalozi. U 16 sati prikazuje se film Vidimo se u petak Robinsone baziran na razigranoj korespondenciji dvije filmske legende Jean-Luc Godarda i iranskog redatelja i književnika Ebrahima Golestana. Dvojica sineasta 29 tjedana svakog petka razmjenjuju poruke, a film nudi zanimljiv uvid u ulogu umjetnika u 20. i 21. stoljeću. Kako smrt postaje opipljiva dvojica velikana kontempliraju vlastitu smrtnost, kao intelektualci i kritičari svoga doba.

U 18 sati u Tuškancu slijedi film Claire Simon Želim pričati o Duras, precizan, omeđen portret kompleksnog ljubavnog odnosa između slavne spisateljice i redateljice Marguerite Duras i njezina mnogo mlađeg, homoseksualnog partnera Yanna Andrée. Film je to o odnosu dominantnog i onoga kojim se dominira, o inverziji tipično muških i ženskih uloga, o idealističkoj koncepciji ljubavi i zajedničkoj želji ljubavnika da jedno drugo razore, o nasilju umjetnika nad svojim partnerima i besmrtnosti koju zajedno žele postići.

Finale nedjelje očekuje nas u kinu Tuškanac u 20 sati uz proglašenje pobjednika igrane i dokumentarne konkurencije i uz svečanu dodjelu nagrada Wild Dreamer koje će dodijeliti tročlani žiri u sastavu Sonja LebošTina Leisch i Marko Stojiljković.

Nakon kratke ceremonije slijedi projekcija uznemirujuće vizualne elegije Priroda o veličanstvenoj i destruktivnoj moći prirode. U pitanju je prvi film armenskog filmskog maestra Artavazda Pelešjana (rođen 1938.) nakon više od 25 godina. Priroda je imala svjetsku premijeru na IDFA-i u Amsterdamu i projekcija na Subversiveu jedno je od rijetkih, ekskluzivnih projekcija filma koji razbija sve iluzije o tome da čovječanstvo može kontrolirati prirodu.

Subversive Forum

U 18 sati u sklopu Subversive Foruma na rasporedu je online predavanje moskovskog političkog i kulturnog teoretičara Ilya Budraitskisa pod nazivom Rat Vladimira Putina: rođenje modernog fašizma iz duha neoliberalizmaU jutro 24. veljače okrenuta je nova stranica u povijesti odnosâ Ukrajine i Rusije. Užasavajuća realnost rata u središtu Europe omogućena je stjecajem višestrukih okolnosti, usred kojih je odluka ruskog predsjednika ipak odigrala odlučujuću ulogu. Kriminalni napad na susjednu zemlju poziva na to da se proteklih trideset godina postsovjetske ruske povijesti reevaluira na pozadini puta prema ovom ratu. Kako je iz drame neoliberalne transformacije ruskog društva proizišao politički režim čije mnoge značajke danas u tolikoj mjeri nalikuju fašizmu iz prošlog stoljeća? I do koje mjere takva transformacija predstavlja upozorenje za ostatak svijeta? Razgovor će moderirati Mario Kikaš.

U 20 sati u SPD Privredniku održat će se predavanje Ágnes Gagyi pod nazivom Nova ljevica u Istočnoj Europi i globalna kriza, a koje će označiti i službeni početak ovogodišnjeg Subversive Foruma, a  predavanju će se ova dugogodišnja politička aktivistkinja i sociologinja pozabaviti lijevim društvenim pokretima od 2008. do danas.

U Dokukinu KIC u nedjelju počinju projekcije filmova iz programa Subversive Foruma. U 15 sati gledamo film Brijačnica i bomba koji se vrti oko napada u Kölnu koji se dogodio 2004. godine kada je ispred turskog frizerskog salona eksplodirala bomba s čavlima, a više od desetljeća nije bilo jasno tko stoji iza napada. Nove perspektive otvaraju nove prostore za razmišljanje i postavljaju pitanja o strukturnoj ksenofobiji u Njemačkoj.

16:30 sati u Dokukinu KIC slijedi rasprava povodom dvaju dokumentaraca, filmova Brijačnica i bomba i Zlatna Zora: javna stvarKontinuiteti (neo)nacizma: Grčka/Njemačka. Otvorit ćemo raspravu o kontinuitetima i diskontinuitetima historijskog nacifašizma te oblika neonacizma i neofašizma koji se u Europi pojavljuju posljednjih desetljeća. Prateći načine na koje filmovi historiziraju sadašnji trenutak, pokušat ćemo nazrijeti strukturne obrise koji pogoduju bujanju ksenofobije i rasijaliziranog nasilja te novih formi nacizma i fašizma u Europi, te preispitati aktualne demokratske okvire i oblike otpora politikama ekstremne desnice. Sudjeluju Karmen Frankl, Thomas Iacobi, Angélique Kourounis (redateljica), Andreas Maus (redatelj), a diskusiju će moderirati Milena Ostojić.

U Dokukinu KIC dan završava u 20 sati uz još jednu posebnu projekciju, filma Antonio Gramsci: Zatvorski daniGodine 1928. talijanski filozof, komunistički aktivist i marksistički teoretičar Antonio Gramsci uhićen je u Torinu kao žrtva Mussolinijeva progona. Radnja prikazuje kako je bio uhapšen i osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu od fašističkog režima, te kako se za vrijeme zatočeništva prisjeća svog života, ali i razvija vlastitu doktrinu koja će predstavljati otklon od marksističko-lenjinističke dogme. Film je režirao Lino Del Fra a scenarij je napisala Cecilia Mangini čime privodimo kraju njezinu retrospektivu.