Petak 26.5.2023. / 18.00 / Botaničar Café / PREDAVANJE I RASPRAVA

Kako dalje s Europskim zelenim dogovorom? Deliberativne i odrastničke perspektive

Europski zeleni dogovor (European Green Deal) ambiciozan je i najmanje desetogodišnji program Europske Komisije koji – premda pod utjecajem pandemije i rata u Ukrajini – oblikuje i osmišljava mjere kojima bi EU provela zelenu i pravednu tranziciju te postala klimatski neutralan kontinent i politička zajednica usmjerena na dobrobit građana koji žive od ekonomije koja operira unutar ekoloških ograničenja. Ovaj ambiciozni plan vrlo često je ugrožen ekonomskim i financijskim interesima pojedinih vlada ili korporacija koje ga žele provesti u sklopu ideje o „zelenom rastu“ na prilično autoritaran, tehnokratski i o tehnologiji ovisan način. Socijalna i demokratska dimenzija zelenog dogovora većinom izostaje, a pitanja prosperiteta građana u takvom se narativu uglavnom veže uz ideju daljnjeg neograničenog rasta. Zbog toga ćemo nakon uvodnog predavanja Giovannija Allegrettija ući dublje o raspravu i kritičko čitanje iz perspektive izazova koji se tiču deliberativne demokracije i participacije građana kao i iz perspektive post-rasta ili odrasta, koncepta koji pitanja blagodati ne gleda ovisno o modelu rasta. Diskutanti iz Ljubljane, Zagreba i Beograda podijelit će s nama ideje o recepciji ideje odrasta u kontekstu Europskog zelenog dogovora na periferiji Europe.

Uvodničar: Vedran Horvat (Zagreb)

Predavač: Giovanni Allegretti (Coimbra)

Diskutanti_ce: Ajda Pistotnik (Ljubljana), Predrag Momčilović (Beograd), Jelena Puđak (Zagreb)

Moderira: Mladen Domazet (Zagreb)

 

Giovanni Allegretti je česti gost Subversive Festivala, stariji istraživač sa Sveučilišta u Coimbri i voditelj EU Horizon projekta PHOENIX. Allegretti je iskusni i svjetski prepoznati stručnjak za demokratske inovacije, participativno budžetiranje i deliberativne prakse.

Vedran Horvat je direktor Instituta za političku ekologiju i član Upravnog odbora Zelene Europske Fondacije. Bivši novinar, sociolog, izdavač i istraživač u polju političke ekologije, zajedničkih dobara i pravedne tranzicije.

Ajda Pistotnik je suosnivačica i direktorica Policy Laba, organizacije iz Ljubljane koja se fokusira na odrast i financijsku pravdu. Pistotnik je organizirala prvu političku školu na temu odrasta u Sloveniji te sudjelovala u organizaciji Međunarodne konferencije o odrastu u Budimpešti 2016 godine. Članica je Časopisa za kritiku znanosti i FundAction platforme.

Jelena Puđak, sociologinja i znanstvena suradnica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, članica platforme Znanstvenici za klimu.

Predrag Momčilović je voditelj Centra za zelene politike iz Beograda, novinar i istraživač u polju ekologije, pravedne tranzicije i odrasta.

Mladen Domazet je znanstveni suradnik na Institutu za filozofiju i suosnivač Instituta za političku ekologiju, na kojem je obavljao dužnost direktora za istraživanja. Domazet je razvio koncept i metodologiju odrastničke krafne i jedan je od glavnih organizatora nadolazeće Devete međunarodne konferencije o odrastu.

 

Predavanje i rasprava organizirani su u suradnji s Institutom za političku ekologiju i Zelenom europskom fondancijom, uz financijsku podršku Europskog parlamenta.

Predavanje i rasprava će se održati na engleskom jeziku. Lokacija predavanja je Botaničar (Trg Marka Marulića 6, Zagreb).