Kino Tuškanac / Srijeda 17. 5. / 19.00

Majčevina / Motherland

Švedska, Ukrajina, Norveška, 2023, 92'
Režija: Alexander Mihalkovich, Hanna Badziaka · Scenarij: Alexander Mihalkovich, Hanna Badziaka · Fotografija: Siarhiej Kanaplianik · Montaža: Katiia Vushnya, Jakub Bastkowski, Jerzy Poniatowski · Produkcija: Mario Adamson, Ashley Smith, Alexander Mihalkovich, Anita Norfolk – Sisyfos Film Production, Voka Films, Folk Film

Kombinirajući osobne i profesionalne perspektive redatelj Alexander Mihalkovich i redateljica/novinarka Hanna Badziaka istražuju uzroke i posljedice desetljetne prakse nasilnog zlostavljanja, mučenja i ubojstava kao sredstva kontrole nad bjeloruskim vojnim novacima. Kada se mladi Nikita 2020. prijavi za obvezno služenje vojnog roka postaje dio tradicije koja obuhvaća brojne generacije i krije ubojitu tajnu post-sovjetske Bjelorusije – tzv. dedovščinu* (rus. “дедовщина”) koja tobože pretvara dječake u muškarce no zapravo generira generacijsku traumu koja je duboko ukotvljena u bjelorusku kulturu i identitet. Svetlana proživljava ovu traumatičnu stvarnost svaki dan – beživotno tijelo njezina sina nađeno je obješeno u vojnoj bazi upravo kao rezultat dedovščine a identitet njegovih ubojica i dalje je obavijen tajnošću. U zemlji u kojoj su sinovi potrošni a instrumenti kontrole u krivim rukama, majke postaju neumorne borkinje protiv sumornog statusa quo – namjesto domovine poistovjećene s nacijom i očevine natopljene ideologijom zemlje i krvi one prizivaju majčevinu u kojoj bi carevala neka drukčija počela – sloboda, solidarnost i iznad svega mir.

Priča Nikite i Svetlane odvija se unutar pomno izgrađene kadrovske strukture koja paralelno bilježi gnjev prosvjednika usmjeren protiv državnog nasilja ukorijenjenog u dedovščini kako se prelijeva po ulicama bjeloruskih gradova. Badziaka i Mihalkovich zahvaćaju turbulentnu panoramu zemlje kroz stvarna iskustva majki i novih regruta koja se isprepliću sa zatrtim glasovima bivših regruta čija su nespokojna svjedočanstva preuzeta iz pisama koja su slali doma. Napeta, ogoljena režija koristi zagasitu paletu i zlokobnu, studenu atmosferu kako bi prenijela tenziju opresije. Ovaj višeslojni portret domovine koja zahtjeva da ju se brani dvadeset i četiri sata dnevno, sedam dana u tjednu, bio bi fascinantan i da nema aktualnog sukoba u regiji, koji mu dodatno daje na urgentnosti. (DP)

* Dedovščina – vrlo surova (praktički zatvorska) kontrola i vlast starijih vojnika nad novim regrutima (koja uz svakodnevno ponižavanje može stvoriti ozbiljnu i cjeloživotnu psihopatologiju) vuče korijene iz srodne tradicije u sovjetskoj vojsci koju su provodili regrutirani bivši kažnjenici koji su u vojni sustav donijeli kodove ponašanja tipične za kriminalni milje.

Nagrade i festivali: 

CPH:DOX (2023) – svjetska premijera, DOX: Award Competition (glavna nagrada); goEast Film Festival (2023) – nagrada FIPRESCI; One World Prague (2023)

Alexander Mihalkovich je bjelorusko-ukrajinski redatelj i producent. Doktorirao je bibliotekarstvo i magistrirao filmsku režiju u sklopu međunarodnog studijskog programa DocNomads. Nakon što je snimio nekoliko kratkih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova režirao je svoj dugometražni prvijenac My Granny from Mars. Film je imao uspješnu kinodistribuciju u Ukrajini i prikazan je na brojnim međunarodnim festivalima, između ostalog DOK.fest München 2019, Beldocs Belgrade 2019, Sarajevo IFF DocuTalents Award 2018, Jihlava IDFF 2018, Eastern Neighbours Film Festival 2019 (film otvaranja).

Hanna Badziaka je redateljica s dugogodišnjim novinarskim iskustvom. 2010. diplomirala je filologiju na Bjeloruskom državnom sveučilištu. Karijeru je započela kao video-novinarka za nezavisne online publikacije a kasnije je radila i za jedini nezavisni televizijski kanal u Bjelorusiji. Nakon što je stekla pozamašno iskustvo u stvaranju iscrpnih video-reportaža zainteresirala se za dokumentarni film. Sudjelovala je u stvaranju nekoliko dokumentaraca i radila je kao redateljica i scenaristica za TV-projekte i kratke dokumentarce. Majčevina, koju je korežirala, njezin je dugometražni dokumentarni prvijenac.