Subota 25.5. / 15:30 / Kino Kinoteka

Crna kutija: Dnevnici / Black Box Diaries

SAD/UK/Japan, 2024., 102'
Režija: Shiori Ito · Fotografija: Hanna Aqvillin, Yuta Okamura, Shiori Ito, Keke Shiratama, Yuichiro Otsuka · Montaža: Ema Ryan Yamazaki · Produkcija: Eric Nyari, Hanna Aqvilin, Shiori Ito (Star Sands, Cineric Creative, Hanashi Films)

Kada 28-godišnja perspektivna novinarka Shiori Ito izađe u javnost u svibnju 2017. sa svojom optužbom da ju je silovao tada najbliži novinar i biograf premijera Shinza Abea, osjeća da nema drugog izbora ako želi promijeniti zastarjele japanske zakone o seksualnom zlostavljanju. Njezina press konferencija šokira javnost u društvu u kojem se javno govoriti o takvim stvarima smatra sramotnim. Za nekoliko dana, Shiori biva uvučena u središte japanske politike — desnica je vidi kao prijetnju za rušenje Abeove vlade dok je ljevica slavi kao heroinu iz istog razloga. Prijetnje smrću, internetsko zlostavljanje i pošta mržnje tjeraju je u silaznu spiralu. Kad podigne građansku tužbu, optuženi objavljuje rat svim sredstvima protiv nje. Odlučna da ne bude loš primjer drugim žrtvama, Shiori ne odustaje od slučaja i objavljuje knjigu o svom iskustvu. U njenoj vlastitoj režiji s najosobnijim materijalom, Crna kutija: Dnevnici bilježi Shiorino burno, emocionalno iscrpljujuće i konačno pobjedonosno putovanje, otkrivajući ženu iza naslovnica. Istovremeno žrtva i novinarka koja istražuje vlastiti slučaj, dokumentarac pokazuje da Shiori nije pokazala hrabrost samo kako bi potaknula društvenu promjenu, već i da bi se održala na životu.

Nagrade i festivali:

Sundance Film Festival (2024) – svjetska premijera; CPH:DOX (2024) – Human Rights Award; Hong Kong International Film Festival (2024); Miami Film Festival (2024); SXSW Film Festival (2024); San Francisco International Film Festival (2024) – Specijalna nagrada žirija

 

 

Shiori Ito je novinarka, spisateljica i dokumentaristica. Primarni fokus njezina istraživanja je rodni aspekt ljudskih prava. Suosnovala je Hanashi Films, produkcijsku kuću sa sjedištem u Tokiju i Londonu, koja je između ostalog surađivala s NHK-om, BBC-jem i Al Jazeerom. 2017. Shiori je napisala knjigu Crna kutija temeljenu na vlastitom iskustvu silovanja. Knjiga razotkriva seksizam u japanskom društvu i institucijama, te je osvojila nagradu japanskog ogranka Udruženja slobodnih novinara za najbolji novinarski rad u 2018. Prevedena je na niz jezika. 2020. magazin Time uvrstio ju je među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Crna kutija: Dnevnici njezin je dugometražni dokumentarni prvijenac.