Utorak 28.5. / 20:15 / Kulturno informativni centar (KIC) / PREDAVANJE

Kate Soper: Subvertiranje kapitalističkog „napretka“: alternativni hedonizam, kulturna revolucija i politika obnove

Konzumeristička kultura upravljana rastom evidentno je katastrofalna za okoliš te postojano ovisi o neokolonijalnom transferu rada, resursa, proizvoda i usluga iz najsiromašnijih zemalja u one najbogatije. U svojem ću se predavanju fokusirati na konzumerizam imućnih pogonjen tom eksploatacijom, i razmotriti njegovu ekstenzivnu moć, ali i uzeti u obzir na koji bi način novonastajući oblici animoziteta prema njegovim negativnim aspektima mogli potaknuti podršku prijeko potrebnoj radikalnoj, društvenoj i ekonomskoj promjeni u bogatijim društvima.

Iako se konzumerističku kulturu manje razvijenim zajednicama predstavlja kao model „dobroga života“, tvrdim kako ima više smisla tumačiti je s obzirom na ono što je u velikoj mjeri postala: mehanizam obogaćivanja korporativne elite na štetu zdravlja planeta i dobrobiti većine onih koji ga nastanjuju.

Da bismo to krenuli ispravljati potrebna će nam biti kulturna revolucija koja propituje dominantne koncepcije „napretka“ i „modernosti“, te je usmjerena na promicanje „alternativne politike prosperiteta“. Govorit ću o oblicima koje bi ova „alternativna hedonistička“ politika prosperiteta mogla poprimiti, o njezinoj ulozi u tranziciji prema poretku temeljenom na post-rastu, te o načinima na koje bi se mogla povezati s eksplicitnijim i militantnijim antikapitalističkim inicijativama.

moderira: Mladen Domazet

Kate Soper je profesorica emerita filozofije i bivša istraživačica na Institute for the Study of European Transformations londonskog Metropolitan University. Uređivala je časopise Radical Philosophy i New Left Review, te pisala kolumne za američki časopis Capitalism, Nature, Socialism. Aktivno je sudjelovala u mirovnom pokretu 1980-ih te predsjedala Pokretom za europsko nuklearno razoružanje. Prevela je radove autora među kojima su Sebastiano Timpanaro, Norberto Bobbio, Michel Foucault, Cornelius Castoriadis i Carlo Ginzburg. Među objavljenjim knjiga koje je napisala ili uredila su: On Human Needs: open and closed theories in a Marxist Perspective (O ljudskim potrebama; Otvorene i zatvorene teorije u marksističkoj perspektivi); Humanism and Anti-Humanism (Humanizam i anti-humanizam); Troubled Pleasures: Writings on Politics, Gender and Hedonism (Nevolje s užicima: Zapisi o politici, rodu i hedonizmu); What is Nature? Culture, Politics and the Non-Human (Što je priroda? Kultura, politika i ne-ljudsko); Citizenship and Consumption (Državljanstvo i konzumacija, suurednica); The Politics and Pleasures of Consuming Differently (Politika i užici drugačije konzumacije, suurednica). Njezina najnovija knjiga je Post-Growth Living: for an alternative hedonism (Život poslije rasta: Za alternativni hedonizam).