ZATVARANJE – Subota 25.5. / 19:30 / Kino Kinoteka

Soundtrack za državni udar / Soundtrack to a Coup d’Etat (Film zatvaranja)

Belgija/Francuska, 2024., 150'
Režija: Johan Grimonprez · Scenarij: Johan Grimonprez · Fotografija: Jonathan Wannyn · Montaža: Rik Chaubet · Produkcija: Katja Draaijer, Rémi Grellet, Frank Hoeve, Daan Milius (Warboys Films, Onomatopee Films, Zap-O-Matik, BALDR Film)

Jednog jutra u veljaču 1961., pjevačica Abbey Lincoln i bubnjar Max Roach upadaju u Vijeće sigurnosti UN-a u znak prosvjeda protiv ubojstva Patricea Lumumbe, premijera odnedavno nezavisnog Konga. Šezdeset prosvjednika urlaju, udaraju rukama, lupaju svojim štiklama i izazivaju okršaj s nepripremljenim stražarima dok  diplomati šokirano gledaju.

Šest mjeseci ranije, šesnaest novih neovisnih afričkih zemalja primljeno je u Ujedinjene narode, izazivajući politički potres koji izmiče većinu glasova od starih kolonijalnih sila. Dekolonizacija okreće svijet naglavačke, ulijevajući mu osjećaj nade. Hladni rat je na vrhuncu kada sovjetski vođa Nikita Hruščov lupa cipelom o svoj stol u Generalnoj skupštini UN-a Skupština reagirajući na neokolonijalno otimanje vlasti u Demokratskoj Republici Kongo. Osuđujući segregaciju u SAD-u i suučesništvo UN-a u svrgavanju Lumumbe, on zahtijeva hitnu dekolonizaciju u cijelom svijetu. Kako bi zadržao kontrolu nad bogatstvom nekadašnjeg Belgijskog Konga, belgijski kralj Baudouin pronalazi vjernog saveznika u Eisenhowerovoj administraciji, koja se boji gubitka pristupa jednoj od najvećih svjetskih zaliha urana, minerala vitalnog za stvaranje atomske bombe.

Američki State Department kreće u akciju: jazz veleposlanik Louis Armstrong poslan je da osvoji srca i umove Afrike. Nesvjesno, Armstrong postaje dimna zavjesa za odvraćanje pozornosti od prvog postkolonijalnog državnog udara u Africi, koji je doveo do ubojstva prvog demokratski izabranog vođe Konga. Malcolm X otvoreno podržava Lumumbu i njegova nastojanja da stvori Sjedinjene Afričke Države.

Dok Crni ambasadori jazza nesvjesno nastupaju usred tajnih CIA-inih operacija, Armstrong, Nina Simone, Duke Ellington, Dizzy Gillespie i Melba Liston suočavaju se s bolnom dilemom: kako predstavljati zemlju u kojoj je segregacija još uvijek na snazi.

Jazz i dekolonizacija isprepleteni su u ovoj zaboravljenoj epizodi Hladnog rata, gdje su najveći glazbenici stupili na političku pozornicu, a potlačeni političari nehotice postali glavni pjevači. Priča o potkopavanju afričke borbe za samoodređenje ispričana je iz perspektiva aktivistice za ženska prava i političarke Andrée Blouin rođene u Srednjoafričkoj Republici, irskog diplomata i enfant terriblea Conora Cruise O’Briena, belgijsko-kongoanskog pisca In Kolija Jeana Bofanea i Nikite Hruščova.

Tko posjeduje našu maštu u svijetu egzistencijalne vrtoglavice u kojem je istina postala izbjeglica brodolomac? Je li pripovjedač taj koji može povezati proturječnosti, koji može kliziti između jezika koji su nam dani kako bi postao vremenski putnik na krilima imaginacije? Soundtrack za državni udar pleše na granicama teorije i prakse, umjetnosti i filma, nadilazeći dualizam fikcije i fakcije, Drugog i sebstva, pokušavajući iznaći nove perceptivne puteve. Na temelju medijske arheologije, Grimonprez sagledava širu sliku globalizacije i preispituje našu kolektivnu imaginaciju koja je uokvirena industrijom straha koja je zarazila politički i društveni dijalog. Predlažući nove narative kroz koje se mogu ispričati naše važne i intimne priče njegovo djelo naglašava mnogostrukost stvarnosti. Naše povijesti i sjećanja nisu samo sredstva pomoću kojih trebamo ponovno osmisliti našu spornu prošlost, već i alati za pregovaranje o našoj zajedničkoj sadašnjosti. Ili kako je Kraljica rekla Alisi u Zemlji čudesa „Jadno je takvo sjećanje koje gleda samo unatrag.“

*Nakon projekcije održat će se Q&A s redateljem Johanom Grimonprezom. 

Nagrade i festivali:

Sundance Film Festival (2024) – svjetska premijera, Specijalna nagrada žirija za umjetničku inovaciju; Sofia International Film Festival (2024) – Grand Prix; Thessaloniki Documentary Film Festival (2024) – nagrada publike; IndieLisboa (2024); Docville (2024) – najbolji belgijski dokumentarac; The Hague Movies That Matter Festival (2024) – posebno priznanje; Cleveland International Film Festival (2024); San Francisco International Film Festival

 

Johan Grimponprez (1962.) je belgijski multimedijalni umjetnik, redatelj i kustos. Njegovi filmovi uključuju dial H-I-S-T-O-R-Y (1997., u suradnji s romanopiscem Donom DeLillom, The Guardian ga je izdvojio kao jedno od “30 velikih djela u povijesti video umjetnosti”, Double Take (2009., u suradnji s piscem Tomom McCarthyjem) i Svijet sjena (2016.,  s istraživačkim novinarom Andrewom Feinsteinom) premijerno prikazan u Tribeci i nagrađen u Edinburghu. Grimonprezovi filmovi su obišli renomirane festivale od Berlinalea preko Sundancea do Tribece i osvojili nekoliko nagrada za najbolju režiju, ZKM International Media Award, Independent Spirit Award i Black Pearl Award u Abu Dhabiju. Prikazivani su na PBS-u, NBC Universalu, ARTE-u i BBC/FILM 4-u. Grimonprezovi kustoski projekti izlagani su u muzejima diljem svijeta, uključujući Hammer Museum (Los Angeles), Pinakothek der Moderne (München) i MoMA-u. Djela mu se nalaze u zbirkama Centra Georges Pompidou u Parizu, Muzeja suvremene umjetnosti 21. stoljeća u Kanazawi i Tate Moderna u Londonu. Grimonpreza zastupaju Sean Kelly Gallery (New York) i The Kamel Mennour Galerie (Pariz), a njegove radove objavljuje izdavač Hatje Cantz (Stuttgart). Više informacija na johangrimonprez.be.