Nedjelja 26.5. / 18:00 / Dokukino KIC

Zemlja za nas & popratni razgovor

Hrvatska, 2024., 64', dokumentarni
Režija: Karla Crnčević · Scenarij: Karla Crnčević · Fotografija: Jakob Krese · Montaža: Hrvoslava Brkušić · Produkcija: Vinko Brešan (Zagreb Film)

Na sredini otoka Brača skupina žena živi u nekonvencionalnoj zajednici. Ne vjeruju u privatno vlasništvo ni u hijerarhiju, zajednicom upravljaju direktnom demokracijom, i bave se poljoprivredom na ekološki način. Svaka od članica komune pobjegla je iz nekog prošlog života i zajedno pokušavaju izgraditi svoju malu samoodrživu oazu. No kad se postavi pitanje upisa vlasništva u zemljišne knjige, sam opstanak zajednice dolazi u pitanje. Ova zanimljiva, neturistička priča s Brača razbija predrasude o “ezoteričnim hipi komunama” te pokazuje sav rad i teškoće kroz koje treba proći da bi se moglo živjeti u jednoj takvoj zajednici. Pritom nas poziva da po uzoru na protagonistice zajedno imaginiramo drukčije mogućnosti zajedničkog života, načine konstruiranja prostora i vremena, distribucije novca i rada.

„Uvijek su me intrigirale žene koje su na neki način marginalizirane, klasno deprivilegirane, one koje se svakodnevno nevidljivo bore i rade, koje su aktivne po različitim pitanjima i koje se bore za svoje ideje. Mislim da se u njima krije snaga i subverzivnost društva.“

Karla Crnčević

*Nakon projekcije održat će se razgovor s redateljicom Karlom Crnčević i članicama inicijative Zemlja za nas koji će moderirati Andreja Gregorina.

Nagrade i festivali:

Subversive Film Festival (2024) – svjetska premijera

Karla Crnčević je dramaturginja i filmske radnica. Njeni filmovi i video radovi izlagani su, i nagrađivani u domaćem i međunarodnom kontekstu (FidMarseille, Zinebi, Dokufest…). Članica je Centra za dramsku umjetnost te jedna je od osnivačica i organizatorica inicijative Unseen koji se bavi prikazivačkim i kulturnim politikama, te revitalizacijom kino prostora. Trenutno istražuje audiovizualne arhive vezane uz AFŽ.