SKD „Prosvjeta“ / 15.-20.5.2023.

Antikapitalistički seminar

Treći Antikapitalistički seminar u organizaciji portala Slobodni Filozofski i Subversive festivala ove će se godine održati od 15. do 20. svibnja 2023. godine u sklopu Škole suvremene humanistike. Kao i seminari prethodnih godina, i ovaj se razvija kao politička edukacija koja otvara prostor za stvaranje i kritičko propitivanje pojmova, ideja i teorija koje će doprinijeti promjeni svijeta.

 

Osnovno polazište antikapitalističkih znanja je neodvojivost teorije i prakse. U političkoj edukaciji ovog tipa se, dakle, ne radi o usko shvaćenoj teoriji iz akademskih i kanonskih optika, već o znanju koje ide iz prakse i oblikuje praksu. Ovakav tip teorije razvija se u marksizmu, ali i u drugim kritičkim pristupima znanju. Premda bi se moglo tvrditi da je svako znanje u određenom smislu političko znanje, tip teorijsko-praktičkog znanja koje nastoji promijeniti svijet u pravcu jednakosti i većih sloboda ne prikriva svoju političnost (pod krinkom tobožnje vrijednosne neutralnosti i bezinteresnosti), već proizvodi znanje koje jest i mora biti politika – političko organiziranje koje preobražava ljudske zajednice prema njihovim potrebama. Ovakav tip političke edukacije, također, svjesno ističe kolektivnu proizvodnju znanja. Svako znanje je proizvedeno kolektivno (čak i ono koje inzistira na ideologemima o individualnom i „genijalnom“ autorstvu i ekspertizi), ali obrazovanje koje promiče i smjera prema kolektivnom stvaranju, učenju, iskustvu i imaginaciji ujedno teži biti dostupno svima.

 

Na tom je tragu osmišljen i Antikapitalistički seminar: kao mjesto zajedničke proizvodnje znanja koje je integralni dio borbe za bolji svijet. Stoga ćemo i ove godine propitivati neke od pojmova i teorija koje objašnjavaju postojeći sistem i njemu svojstvene odnose eksploatacije, opresija, nasilja i discipliniranja, ne bismo li zajednički razvile_i alatke za njegovu promjenu. Znanje i imaginiranje ćemo razvijati kroz upoznavanje s nekima od temeljnih koncepata, teorija i kritika, kroz predavanja, čitanja, radionice, oprimjeravanja kroz popularnu kulturu i razgovore.

 

Teme seminara:

 

popularna kultura i društvo
obrazovanje u kapitalizmu
marksistički pojam klase
rod, spol, klasa
orodnjeno nasilje
nacionalizam i marksizam
organiziranje u umjetničkom polju
kritika ejblizma
transrodnost i politika

 

Seminar će se održavati u poslijepodnevnim i večernjim satima u SKD „Prosvjeta“ (Preradovićeva 21, u dvorištu) kroz susrete u trajanju od sat i pol vremena po terminu. Program će se realizirati kroz osam predavanja s raspravama i dvije radionice. Preporučuje se polaznicima_ama da poprate i preostali program ovogodišnjeg festivala.

 

Za prijavu je dovoljno da nam pošaljete svoje ime i prezime te zamjenice koje koristite na slobodnifilozofski@gmail.com do 10. svibnja 2023. Ako želite, možete nam ukratko napisati i svoju motivaciju ili navesti dosadašnje iskustvo. Osim za polaznike_ce seminarske grupe, predavanja i radionice otvorene su i za sve koji_e nisu u mogućnosti popratiti cjelokupni program seminara.

 

Predavanja i radionice drže: Nina Čolović, Maja Solar, Vir Lev, Stipe Ćurković, Lazar Petković, Andrea Vuljević, Martin Beroš i Vesna Vuković

 

Seminar koordiniraju: Karolina Hrga, Martin Beroš, Andrea Vuljević, Maja Solar, Vir Lev

 

Seminarsku brošuru s opisima predavanja i literaturom možete skinuti ovdje.

 

RASPORED:

 

(termini susreta i naslovi predavanja/radionica podložni su izmjeni)

 

ponedjeljak 15.5.

 

17.30h Uvod u seminar

 

18.00h Martin Beroš: „Tragovima političke edukacije u popularnoj kulturi“

 

20.00h Nina Čolović: „Škola protiv života / život protiv škole“

 

utorak 16.5.

 

17.30h Lazar Petković: „Klasa u Marksovoj i marksističkim teorijama“

 

19.30h Nina Čolović: „Zašto žene nisu klasa?“ (radionica)

 

srijeda 17.5.

 

17.30h Maja Solar: „Orodnjeno nasilje: strukturni uvjeti“

 

19.30h Maja Solar: „Orodnjeno nasilje: politike“ (radionica)

 

petak 19.5.

 

17.30h Stipe Ćurković: „Nacionalizam: slijepa pjega marksizma?“

 

19.30h Vesna Vuković: „Nevolje s klasom: umjetnost i rad“

 

subota 20.5.

 

17.30h Andrea Vuljević: „Koliko je u kapitalizmu osoba s invaliditetom?“

 

19.30h Vir Lev: „O čemu govorimo kada govorimo o trans genocidu“

 

(snimke predavanja s proteklih Antikapitalističkih seminara potražite na plejlisti)

plakat: [Ivan Šestan]