Razotkrivanje

U sklopu 9. Subversive Festivala: Politike prijateljstva Centar za mirovne studije organizira program projekcija filmova i tribina Razotkrivanje – (Un)Decent Exposure putem kojih želi naglasiti važnost zviždača u današnjem svijetu. Filmovi i tribine zamišljeni su kao motivacija svima nama da jačamo vlastitu građansku hrabrost koja polako, ali sigurno postaje najmoćnije oružje u borbi protiv društvene nepravde. Zviždanje je postalo jedan od najsnažnijih alata građanskog aktivizma kojim se razotkrivaju povrede ljudskih prava, koruptivne prakse kao i kršenja temeljnih demokratskih principa od strane pojedinaca, organizacija ili vlada koje uživaju veliku društvenu moć – političku ili ekonomsku, a najčešće i jednu i drugu. Civilno društvo i odgovorni građani i građanke 21. stoljeća zviždanje sve više prepoznaju kao legitimnu metodu razotkrivanja društvenih nepravdi. Istovremeno, čak i demokratske vlade drže zviždače na odstojanju te odgađaju donošenje zakona koji bi ne samo trajno zaštitio njihovu poziciju već i omogućio i ohrabrio zviždanje u budućnosti. Radije se odlučuju za progon zviždača negoli za njihovu zaštitu. Iako je javnost često na strani zviždača, još smo daleko od toga da zviždački neposluh integriramo u samu srž demokracije, kao što je to već slučaj s prosvjedima, peticijama, referendumima i drugim demokratskim metodama.

Osim filmskog programa o temi ćemo razgovarati i na trima tribinama:

Na prvoj tribini, Sloboda govora, građanski neposluh i satira u digitalno doba, u utorak, 10. svibnja u 19:35 sudjeluju Jillian C. York, direktorica odjela za međunarodnu slobodu izražavanja organizacije Electronic Frontier Foundation, Morana Miljanovic, nezavisna istraživačica, Matthew Stender s Onlinecensorship.org i Borna Sor iz NewsBara. Tribina će biti posvećena raspravi o sljedećem: Pojedinci koriste društvene mreže kao platformu s koje je moguća subverzija struktura moći, no one su istovremeno i same strukture moći i vrše kontrolu nad društvom. Ta kontrola je cijena povezanosti i komunikacije posredovane od strane kompanija motiviranih profitom. Njihova pravila definiraju granice i modalitete toka informacija medu ljudima diljem svijeta, dok njihova politika oblikuje nase mogucnosti primanja i dijeljenja infomacija. Tko bi trebao povlačiti liniju izmedu slobodnog govora i neslobodnog govora? Tko bi trebao imati ovlasti kontrole slobode govora, koja nužno uključuje neslaganje i satiru?

Druga tribina, Zviždači – hrvatska perspektiva, u srijedu, 11. svibnja u 19 sati bit će posvećena lokalnom i regionalnom kontekstu prava na pristup informacijama i zviždaštvu. Razgovarat ćemo s Markom Worthom iz berlinske organizacije Blueprint for Free Speech, koordinatorom neformalne inicijative South East Europe Coalition for Protection of Whistleblowing, koja okuplja udruge i pojedince iz zemalja bivše Jugoslavije, te Albanije, Bugarske, Rumunjske i Moldavije. Raspravi će prisustvovati i predstavnik zagrebačke Kuće ljudskih prava Ivan Novosel, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, te Bojan Bajić iz Savjetodavnog centra za uzbunjivače/zviždače/Centra za odgovornu demokratiju Luna (BiH).

Na trećoj tribini, Tko zviždi, zlo ne misli, u petak, 13. svibnja u 20 sati, sudjeluju Florence Hartmann, na području bivše Jugoslavije posebno poznata bivša glasnogovornica Haškog suda, koja će govoriti o svojoj knjizi Zviždači, Jennifer Schulte, istraživačica ljudskih prava s posebnim naglaskom na praćenje posljedica svjetske politike u Africi, Bliskom istoku i Latinskoj Americi, te Jillian C. York, direktorica odjela za međunarodnu slobodu izražavanja organizacije Electronic Frontier Foundation.

U sklopu događanja nekoliko umjetnika (Miron Milić, OKO i polite bastART)nekoliko će zagrebačkih murala posvetiti temi zviždaštva.

Od 9. do 14. svibnja u kinu Europa (dvorana Müller) bit će prikazani sljedeći filmovi: