Kino Europa / 17. svibnja / 21.00

Projekcija filma i rasprava – Hassan

(Hrvatska, 2017., 33’), Arsen Oremović

Sudjeluju: Arsen Oremović (redatelj), Hassan Haidar Diab, Magda Sindičić (AYS)

Moderira: Tvrtko Jakovina

Mediteran forum završavamo premijerom filma HASSAN (2017./33′), Arsena Oremovića. Film prikazuje priču novinara Hassana Haidara Diaba, na dan primanja nagrade Hrvatskog novinarskog društva. Rođeni Libanonac  1981. godine, privučen pozicijom Jugoslavije u svijetu i ulogom Tita u Pokretu nesvrstanih, dolazi u Zagreb na studij. Nakon obiteljske tragedije, tada kao veliki podražavatelj PLO-a (Palestinske oslobodilačke organizacije) ostaje razočaran ‘idealima’, pitajući se zbog čega se vode ratovi i shvaća da se zapravo radi samo o krinkama u borbi za vlast. Time ne gubi  interes za politiku, već postaje istaknuti  poznavatelj Bliskog istoka i ratni izvjestitelj.

U 30-ak minuta filma otkrivaju se položaji političkih emigranata i izbjeglica s Bliskog istoka iz vremena nesvrstanih do današnje krize, te se otvaraju pitanja vezana za budućnost Bliskog istoka, migracije ‘nekada’ i ‘sada’, integraciju. U filmu su prikazani segmenti ekskluzivnog intervjua kojeg je Hassan početkom travnja snimio sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, u kojem se govori o poziciji Europe i Hrvatske prema Siriji, te izgledima za okončanje rata.   Nakon filma slijedi rasprava u kojoj će uz autore filma – redatelja Arsena Oremovića i protagonista Hassana Haidara Diaba, sudjelovati i povjesničar Tvrtko Jakovina te aktivistica Magda Sindičić.

Arsen Oremović: od 1991. do 2016. radi kao filmski kritičar, novinar, kolumnist i urednik u Večernjem listu. Direktor filmskog festivala u Puli 1999. godine te u dva mandata predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara (2001./2003.). Posljednjih godina sve aktivniji kao filmski redatelj i scenarist. Ostvario je međunarodno nagrađivane dokumentarce: „U braku sa švicarcem“ (2013.), „Sudar u dvorcu“ (2014.), „Treći“ (2016.)… Član je Društva hrvatskih filmskih redatelja.