SKD Prosvjeta / Srijeda, 13. listopada / 18.00

Izložba: Vojin Bakić – Detonacija u umjetnosti (otvorenje)

U sklopu Alterekonomskog foruma u suradnji sa SKD Prosvjeta i Arhivom Srba donosimo izložbu Detonacija u umjetnosti na kojoj će biti izložen čelični komadić Spomenika pobjedi naroda Slavonije, djelo kipara Vojina Bakića, preostao nakon njegova rušenja.

Na izložbi će biti izložen fragment nekad najveće apstraktne skulpture na svijetu. Tridesetmetarska konstrukcija na brdu Blažuj, kod Kamenske naziva Spomenik pobjedi naroda Slavonije, djelo kipara Vojina Bakića, nastajala je samodoprinosima građana, te je bila mjesto od velikog umjetničkog i turističkog značaja. Izgradnja je započela 1957. a 11 godina kasnije spomenik je 1968. svečano otkrio Josip Broz Tito.  Skulptura je minirana 11 puta, te potom razvaljena do temelja 1992. godine. Taj Bakićev spomenik bio je jedno od najvažnijih djela hrvatske umjetnosti dvadesetog stoljeća. Srušeni spomenici svako malo ožive kroz istraživanja, nekad kroz inicijative za njihovu obnovu ili kroz svjedočanstva o tome kako su nestali. Uz dio skulpture bit će izložene, arhivske fotografije spomenika, te ispisi Državnog hidrometeorološkog zavoda o vremenskoj prognozi na 21. veljače 1992. kad je objavljeno da je jak vjetar srušio spomenik.

U fokusu izložbe su kolektivna amnezija, temporalnost i otpor materijala. Poetska jednostavnost i kritički moment upisuju ponovo Kamensku divu u kolektivnu memoriju, u medijski i fizički javni prostor, konkretnim materijalnim fragmentom skulpture koja i danas pruža otpor.

Kustosica izložbe je Davorka Perić a otvorenje je u srijedu, 13. listopada u 18 h. Lokacija izložbe je novi prostor SKD Prosvjeta na adresi Preradovićeva 21 (u dvorištu, nakon rampe zadnja zgrada desno).

Osim na dan otvorenja izložba se može razgledati 14., 15. i 16. listopada od 12 do 16 sati popodne. 

Fotografija skulpture korištena kao vizual izložbe ustupljena je ljubaznošću arhiva CCN-images.