Dokukino KIC (Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5) i ZOOM / nedjelja, 24. listopada / 19.30

Okrugli stol i projekcija filma: Aktualnost Gramscija danas

Sudjeluju: Peter D. Thomas, Alen Sućeska

Moderira: Luka Bogdanić

Antonio Gramsci bio je česta referenca za brojne lijeve autore koji su se bavili pitanjima poput kolektivnog djelovanja te izostankom politički organiziranog i artikuliranog radništva u drugoj polovici prošlog stoljeća. Materijalističko čitanje Gramscija ukazuje na stranputice altiserijanske interpretacije za kojom postmarksistički teoretičari_ke još uvijek često posežu razmatrajući koncept hegemonije te izostanak djelovanja kroz kulturalističku optiku. Iako je recepcija talijanskog marksista u Jugoslaviji započela rano, ona će se vrlo brzo ugasiti i nastaviti tek kroz interpretacije sekundarne literature. No u vremenu dubokih kriza praćenim zaoštravanjem ekstremne desnice i retradicionalizacijom društva, pitanje revolucionarnog subjekta i proleterske hegemonije postaje još pertinentnije. Na okruglom stolu pridružit će nam se Peter D. Thomas,  jedan od najvećih stručnjaka za Antonija Gramscija, čije će predavanje pod naslovom “Hegemonija kao metoda političkog rada” pokušati dati neke odgovore na pitanje Gramscijeve relevantnosti danas, kako u teorijskom, tako i u praktičnom smislu.

Peter D. Thomas, povjesničar političke misli i filozofije i teoretičar politike. Studirao je i predavao na sveučilištima Queensland, Freie Universität Berlin, L’Università “Federico II”, u Napulju, Amsterdamu i Beču. Među ostalima, član je i School of Social Science, Institute for Advanced Study na Princetonu te znanstveni novak na Sveučilištu u Helsinkiju. Autor je i urednik brojnih znanstvenih članaka, knjiga i publikacija posvećenih Gramscijevom opusu te suradnik časopisa The International Gramsci.

Okrugli stol bit će na engleskom jeziku i moći će se pratiti uživo u KIC-u ili putem ZOOM poveznice:

https://us02web.zoom.us/j/89610037647?pwd=YUhiWE9yajQvREdLVk0vaTNLZCttUT09

Meeting ID: 896 1003 7647
Passcode: 256704

Nakon okruglog stola u 21 h održat će se projekcija filma New York i misterij Napulja: Putovanje kroz Gramscijev svijet (New York e il Mistero di Napoli: Viaggio nel Mondo di Gramsci, r. Giorgio Baratta, Italija, 1993., 47′).

Dokufilm New York i misterij Napulja: Putovanje kroz Gramscijev svijet je kao što sam naslov kaže putovanje kroz i u Gramscijev svijet. U prvom dijelu putovanja nobelovac Dario Fo ilustrira Gramscijevu analizu „kreativnog narodnog duha“ i teatralnosti južnjaka. Putovanje se nastavlja kroz evokaciju perioda „Il biennio Rosso“ (1919-1920) u Italiji, doba radikalnih radničkih borbi i štrajkova. Prateći razvoj Gramscijeve misli selimo se sve do Sjedinjenih Američkih Država viđenih pod prizmom Gramscijevih razmišljanja o tajlorizmu i o fordizmu. Na kraju se vraćamo u Italiju, u misterij Napulja koji je Gramsci, citirajući Goethea, smatrao simbolom za jug svijeta i njegov misterij. Film uključuje svjedočanstva Giuseppea Fiorija, Vere Vergani, Battiste Santhià, Umberta Segrea, Cornela Westa, Edwarda Saida, Rossane Rossande, Eduarda De Filipa i Antonija Capuana.