Petak 31.5. / 17:00 / Kulturno informativni centar (KIC) / PREDAVANJE & RAZGOVOR O KNJIZI

Lynne Segal (Care Collective) Politika radikalne skrbi + razgovor o knjizi Manifest skrbi – politika međuovisnosti (Zagreb: AGM, 2023)

Život današnjice zagušen je dramatičnim i izvanrednim situacijama. Svjedočimo tome da su se podivljala nejednakost i nemar ukorijenili, čineći mnogima osnovne resurse još nedostupnijima u trenutku dok okolišne katastrofe prijete svakome od nas, a ratovi i neimaština diljem svijeta tjeraju sve veći broj ljudi u potragu za azilom. Jedna je od očiglednih reakcija jačanje desnice i njezinog populističkog nacionalizma te politika isključivanja.

Drugi odgovor podrazumijeva inkluzivnije prakse otpora i nade, koje danas često adresiraju ne samo potrebu da se prioritizira skrb, već i da se razmotri njezine kompleksnosti i značaj, ukazujući na njezinu neprestanu devaluaciju. U ovom izlaganju oslonit ću se na svoju najrecentniju knjigu, Lean on Me, u kojoj tvrdim da je inzistiranje na našoj globalno isprepletenoj međuovisnosti i ranjivosti jedina opcija za borbu protiv pesimizma koji hrani reakcionarne pokrete.

Poznato nam je da je pandemija COVID-19 objelodanila upravo ovu globalnu međuzavisnost, kao i našu doživotnu potrebu za različitim oblicima brige i podrške. Na svom vrhuncu, pandemija je globalno potaknula herojske napore radnica i radnika u području skrbi, a generirala je i niz terenskih praksi uzajamne pomoći onima kojima je bila potrebna skrb i ljudska podrška – neke od njih čine to i dalje.

Međutim, prepoznavanje naše međuovisnosti pod stalnom je prijetnjom dubokog straha i ograđivanja od iste, što se potiče iluzornom retorikom o osobnoj autonomiji, uparenom s tržišnim obećanjima individualnog zadovoljenja želja i potreba, neovisno o posljedicama po druge. Međutim, nitko ne može preživjeti bez skrbi i brižnosti drugih, a one su poduprte raznolikim društvenim infrastrukturama koje ili omogućuju ili ograničavaju razvoj svih živih bića, kao i svijeta samog.

Prihvaćanje međupovezane ranjivosti ljudskog postojanja može nam pomoći da učvrstimo svoje veze s drugima, kako bližnjima tako i udaljenima od nas, produbljujući našu posvećenost suosjećajnoj, inkluzivnoj društvenosti, koja usađuje proširene ideje njege u samo srce naših politika i demokratskog opstanka.

 

* Nakon kraćeg predavanja, održat će se razgovor o knjizi Manifest skrbi – politika međuovisnosti, koju potpisuje The Care Collective, odnosno Lynne Segal, Jamie Hakim, Andreas Chatzidakis, Catherine Rottenberg i Jo Littler  (AGM d.o.o, 2023., Zagreb, prev. Vlatka Valentić).

moderira: Mika Buljević

Lynne Segal je profesorica emerita psihosocijalnih studija na sveučilištu Birkbeck sveučilišta u Londonu.