(pet) 13.5.2016. 18 h // Kino Europa – Dvorana Müller

Nevidljivi nosači planine K2 / K2 and the Invisible Footmen

Iara Lee, Pakistan/SAD/Brazil, 2015., 54', HD

Film dokumentira neopjevane napore lokalnih nosača koji desetljećima potpomažu uspinjanja na drugu najvišu planinu na svijetu. Iako ih plaćaju znatno manje od međunarodnih vođa ekspedicija, ovakvi nosači obavljaju neke od najtežih i najopasnijih poslova pri penjanju. Ovaj film odaje im priznanje kao istinskim junacima planinarenja. Doks također prati prvi službeni pakistanski penjački tim, koji sačinjavaju nekadašnji nosači. Usred zadivljujućeg krajolika, film prati svakodnevne žrtve nosača i hrabrost ovih lokalnih penjača koji se i dalje vraćaju na K2 usprkos prijašnjim nesrećama. Svojim naporima da sačuvaju svoje umijeće ovi planinari daju nam svjež uvid u kulturne i narodne običaje Pakistana, koji strani mediji obično stereotipno prikazuju isključivo kao zemlju sukoba i sektaštva.

Film je ostvaren u sklopu projekta Kulture otpora produkcijske kuće Caipirinha. Misija projekta jest stvaranje i distribucija filmova koji podižu svijest javnosti o pitanjima društvene i ekonomske pravednosti i utjelovljuju kreativne načine promoviranja mira i zaštite ljudskih prava.

Iara Lee je brazilska aktivistkinja i redateljica korejskog podrijetla, te ravnateljica mreže Cultures of Resistance, organizacije koja povezuje istomišljenike koji žele pridonijeti izgradnji pravednijeg i mirnijeg svijeta putem kreativnog otpora i nenasilnih akcija. Kao redateljica, Iara je tijekom prošlog desetljeća snimila nekoliko dugometražnih dokumentaraca i desetak kratkih filmova, uključujući kratkiš The Kalasha and the Crescent (2013.) o manjinskim narodima sjevernog Pakistana i njihovoj borbi za očuvanje svoje kulture. Godine 2010. snimila je dugometražni dokumentarac Cultures of Resistance, u kojem istražuje kako kreativne akcije mogu pridonijeti sprečavanju i razrješavanju sukoba, dok The Suffering Grasses: When Elephants Fight, It Is the Grass that Suffers (2012.) preispituje sukob u Siriji iz perspektive civila. Njezine najnovije filmove Život čeka: Referendum i otpor u Zapadnoj Sahari i Nevidljivi nosači planine K2 iz 2015. prikazujemo u sklopu 9. Subversive Festivala.