(ned) 15.5.2016. 18 h // Kino Europa – Dvorana Müller

Život čeka: Referendum i otpor u Zapadnoj Sahari /

Iara Lee, Zapadna Sahara/SAD/Španjolska, 2015., 59', HD

Četrdeset godina nakon što joj je obećana neovisnost od tadašnjih španjolskih vladara na odlasku, Zapadna Sahara ostaje posljednja afrička kolonija. Primirje poduprto intervencijom UN-a 1991. privelo je kraju oružane sukobe na teritoriju, no pripadnici naroda Sahravi i dalje žive pod okupacijom marokanskih oružanih snaga, a postignuti mir u najboljem je slučaju krhke naravi. Deseci tisuća Sahravija izbjegli su u susjedni Alžir, gdje više od 125.000 izbjeglica i dalje živi u izbjegličkim kampovima koji su trebali biti privremeni. Usprkos svim poteškoćama, novi pokret, predvođen mladim ljudima, suprotstavlja se kršenjima ljudskih prava i zahtijeva raspisivanje dugo obećavanog referenduma o neovisnosti. U borbi za samoodređenje ove mlade generacije koriste kreativna i nenasilna sredstva otpora. S jedne strane riskiraju mučenje i otmicu od marokanskih vlasti, a s druge strane nailaze na nerazumijevanje onih koji su izgubili strpljenje za međunarodnu zajednicu i spremaju se na gerilski rat. Kako da stanovnici Zapadne Sahare preokrenu desetljeća izigranih obećanja i steknu svoju slobodu? Što nenasilni pokreti diljem svijeta mogu naučiti iz otpora Sahravija? Film redateljice Iare Lee preispituje aktualne tenzije i snima kroniku svakodnevnog nasilja života pod okupacijom, dajući glas težnjama ovog pustinjskog naroda za koji kolonijalizam nikad nije završio.

Filmovi su ostvareni u sklopu projekta Kulture otpora produkcijske kuće Caipirinha. Misija projekta jest stvaranje i distribucija filmova koji podižu svijest javnosti o pitanjima društvene i ekonomske pravednosti i utjelovljuju kreativne načine promoviranja mira i zaštite ljudskih prava.

Iara Lee je brazilska aktivistkinja i redateljica korejskog podrijetla, te ravnateljica mreže Cultures of Resistance, organizacije koja povezuje istomišljenike koji žele pridonijeti izgradnji pravednijeg i mirnijeg svijeta putem kreativnog otpora i nenasilnih akcija. Kao redateljica, Iara je tijekom prošlog desetljeća snimila nekoliko dugometražnih dokumentaraca i desetak kratkih filmova, uključujući kratkiš The Kalasha and the Crescent (2013.) o manjinskim narodima sjevernog Pakistana i njihovoj borbi za očuvanje svoje kulture. Godine 2010. snimila je dugometražni dokumentarac Cultures of Resistance, u kojem istražuje kako kreativne akcije mogu pridonijeti sprečavanju i razrješavanju sukoba, dok The Suffering Grasses: When Elephants Fight, It Is the Grass that Suffers (2012.) preispituje sukob u Siriji iz perspektive civila. Njezine najnovije filmove Život čeka: Referendum i otpor u Zapadnoj Sahari i Nevidljivi nosači planine K2 iz 2015. prikazujemo u sklopu 9. Subversive Festivala.