Muzej suvremene umjetnosti - MSU, dvorana Gorgona / 8. svibnja / 20:00

Kinematografije otpora: Maud Alpi

Programska koncepcija: Leila Topić i Dina Pokrajac

Ciklus Kinematografije otpora koji MSU pokreće u suradnji sa Subverzivnim festivalom predstavit će međunarodne filmske autorice i autore čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma, spajajući izražajne mogućnosti umjetničkog filma, filmskog eseja i otvorenosti k eksperimentu. Upravo zahvaljujući propusnosti disciplina, filmski se autori sve češće otvaraju prema novim načinima uporabe slika a što gledateljima omogućava kritički pogled na njihovu proizvodnju, kolanje ili korištenje. S obzirom da su film odnosno video u posljednjih nekoliko desetljeća postali najzastupljenije discipline suvremene umjetnosti te otvorili  nove mogućnosti prezentacija poput instalacija, višekanalnih ili multimedijskih projekcija, Kinematografije otpora zanimat će se za autorske pozicije koje se opiru srednjostrujaškim kanonima a odlikuje ih upravo intermedijalnost i intertekstualnost pristupa kao i otvorenost prema različitim temama. Osim toga, razmotrit ćemo i razloge zbog kojih na sjecištima disciplina nastaju djela koja mijenjaju značenja svijeta u kojem živimo, proširuju naša osjetila, te transformiraju simbolički odnos prema nama samima.

Za prvo programsko izdanje prikazat ćemo odabir iz filmografije francuske filmašice Maud Alpi (r. 1980). Njezin prvi dugometražni film naslovljen Grlo srce trbuh na posve neočekivani način strukturira odnose životinja i ljudi u kasnokapitalističkom žrvnju svakodnevice. S posve neuobičajenim pripovjedačem, bezimenim i bezbrojnim žrtvama dan je glas koji nas, bez suvišne patetike, suočava s uobičajenim genocidom klaonice te posljedično budi sućut i dovodi u pitanje razloge dominacije čovjeka nad ostalim živim bićima. I inače, filmski svjetovi Maud Alpi napučeni su marginalcima, adolescentima i svakojakim nježnim gubitnicima, koji se bore za oblikovanje vlastitih vrijednosti u društvima kontrole. Njihove akcije ne potkopavaju ideologiju kapitalističkog društva no pletu male pripovijesti koje artikuliraju mikropolitike otpora.

Film će biti projiciran u utorak, 8. svibnja u 20 sati, u multimedijalnoj dvorani MSU-a Gorgoni. Nakon filmske projekcije s autoricom će razgovarati filmologinja Ivana Keser i kustosica MSU-a Leila Topić.

U dvorani Müller kina Europa u četvrtak, 10. svibnja u 18 sati prikazat ćemo tri kratka filma Maud Alpi (Povratak u Nicu, Trčati, Lucas na zemlji) koji jedinstvenim autorskim pristupom opisuju specifične socijalne kontekste i njihove filmske reprezentacije u kojima se prožimaju žanrovi mjuzikla (Povratak u Nicu), filmskog eseja (Trčati) ili pak elemenata dokumentarnog filma (Lucas na zemlji).

Lucas na zemlji (2008) kratki je film koji raspršuje iluzije o spasonosnoj alternativi života na selu. Lucas, doslovno, jest na zemlji no njegovi osjećaji i sposobnost suočavanja sa svakodnevicom daleko su od racionalnog promišljanja života. Gotovo dokumentaristički kadrovi obrađivanja zemlje jukstaponirani su kadrovima u kojima likovi brižljivo njeguju iluziju o pokušaju očuvanja funkcionalnog obiteljskog života.

U kratkometražnom filmu Povratak u Nicu (2009) Alpi prati adolescenta Martiala koji tragajući za svojom majkom, pjevačicom sumnjive karijere, besciljno luta Nicom te susreće ljude koji, upravo poput njega, teže smislenijem životu.

Trčati (2011) je film koji prati djevojku odlučnu da kaos života dokine jedinom smislenom radnjom, a to je trčanje. Savladavanjem umora i tjelesne boli odnosno fokusiranjem na repetitivne trkačke pokrete, ona se pokušava dovesti u svojevrsno posthumano stanje, s onu stranu osjetljivosti na svijet oko sebe.

Nakon projekcija, razgovor s autoricom vodit će filmska programatorica Dina Pokrajac i kustosica Leila Topić.

(Leila Topić)

 

Maud Alpi (1980.), nakon što je diplomirala filozofiju na Ecole normale superieure, snimila je nekoliko izvrsnih kratkih filmova (Lucas na zemlji, Povratak u Nicu, Trčati, Drakkar) koji su s uspjehom prikazani na brojnim prestižnim festivalima, od Cannesa do Clermont-Ferranda. Grlo srce trbuh njezin je prvi dugometražni film, te prošlogodišnji pobjednik igrane konkurencije 10. Subversive Film Festivala.