Kino Europa / petak / 17. svibnja / 19.00

Crveno ili žuto? Francuska revolucija i suvremeni društveni pokreti u Francuskoj

Sudjeluju: Didier Eribon, Édouard Louis

Moderira: Leonardo Kovačević

Posljednjih nekoliko godina u Francuskoj se pojavilo nekoliko novih društvenih pokreta koji su po principima i oblicima organizacije, kao i po svojih zahtjevima i metodama, posve različiti jedni od drugih. U nekim od tih pokreta, nakon dugo vremena oživio je imaginarij Francuske revolucije: umjesto za ljevicu uobičajenih zastava, javljaju se francuske trobojnice, skrpane giljotine strše po raskršćima ulica, a na njima nacrtana stoji Macronova glava. S uglednim gostima razgovarat ćemo o značenju oživljavanja Francuske revolucije na ulicama velikih gradova diljem Francuske, o naravi tih društvenih pokreta, kao i o stanju francuskog društva pod Macronom te političkim rješenjima kojima se valja okrenuti: pridružiti se postojećim pokretima ili pokrenuti novi? Ili je bolje prikloniti se nekim već postojećim partijama?

Didier Eribon (1953) je francuski sociolog i filozof. Profesor je na Fakultetu društvenih i humanističkih znanosti u Amiensu i na Dartmouth Collegeu u Sjedinjenim Državama. Također je dugogodišnji gostujući predavač na Berkeleyju i Princetonu. Didier Eribon je i autor brojnih djela iz područja sociologije, filozofije i povijesti ideja: Michel Foucault i njegovi suvremenici (1994), Razmišljanja o gej pitanju (1999), Hereze: razmišljanja o teoriji seksualnosti (2003), Umaknuti psihoanalizi (2005), Povratak u Reims (2009) itd.

Édouard Louis (1992) je francuski književnik. Studirao je povijest i sociologiju. 2013. kao urednik izdaje knjigu Pierre Bourdieu: nepodvrgavanje kao naslijeđe. 2014. godine objavljuje svoj prvi autobiografski roman Završiti s Eddyem Bellegueulom. Sljedeće godine, zajedno s de Lagasnerijem piše Manifest za intelektualnu protuofenzivu. Godine 2016., objavljuje drugi autobiografski roman Povijest nasilja, a 2018. i treći roman Tko je ubio mog oca.

Okrugli stol će biti organiziran u suradnji s Multimedijalnim institutom.