Petak, 11. prosinca / 17.00 – 19.00 / online – otvoreno za javnost

Masterclass predavanje Sergeja Dvorcevoja – Odnos igranog i dokumentarnog

Subversive Film Festival u suradnji s Restartom donosi masterclass predavanje jednog od najzanimljivijih suvremenih redatelja– kazahstanskog filmskog velikana ruskog podrijetla Sergeja Dvorcevoja čija igrana i dokumentarna remek-djela karakteriziraju društvena kritika, vizualni lirizam i naturalistički prikaz svakodnevice marginaliziranih zajednica i pojedinaca. Hrvatski redatelj Nebojša Slijepčević s Dvorcevojem će razgovarati o redateljskim postupcima koje koristi, filmskoj etici te odnosu igranog i dokumentarnog žanra.

Pogledajte snimku masterclassa:

Dvorcevoj je zadivio filmski svijet svojim kratkometražnim i srednjometražnim dokumentarcima koji spadaju u sam vrh svjetske dokumentaristike, no režirao ih je svega četiri jer je zaključio da ga je dokumentaristički rad „pretvorio u vampira“ te se okrenuo isključivo igranom filmu.

Počeo sam se osjećati loše što sam provodio vrijeme s tim ljudima, iskorištavao njihove živote i pretvarao ih u umjetnost, da bi ih potom ostavio da se sami snalaze. Ne možeš se na takav način umiješati u nečiji život i očekivati da neće biti posljedica… Kada radiš sa stvarnim ljudima uvijek si u iskušenju da kopaš sve dublje i dublje po njihovim životima – ali po koju cijenu? Postaneš vampir.

Dvorcevoj se podjednako iskazao i u igranom žanru, te je jedan od rijetkih redatelja koji su s vrhunskim rezultatima ostvarili ovaj prijelaz. Njegova dva dugometražna igrana filma Tulpan (2008.) i Ajka (2018.) oba su bila nagrađena u Cannesu te na brojnim renomiranim svjetskim festivalima.

Povodom masterclass predavanja prikazat ćemo sva četiri autorova dokumentaristička uratka – Raj (1995.), Dan kruha (1998.), Cesta (1999.) i U tami (2004.).

Masterclass će biti interaktivan i gledatelji će moći postavljati pitanja Sergeju u chatu ispod YouTube streaminga.