ZOOM RAZGOVOR / Subota, 12. prosinca / 17.00

Éric Vuillard – Rat siromaha (razgovor i predstavljanje knjige)

Ogorčeni ljudi su takvi, nekog lijepog dana izrone iz glave naroda kao što duhovi izlaze iz zidova.  (Éric Vuillard)

Rat siromaha (La guerre des pauvres, 2019.) renomiranog francuskog pisca i sineasta Érica Vuillarda snažan je prikaz Njemačkog seljačkog rata (1524-25.) koji posjeduje upadljive paralele s današnjim klasnim konfliktima. U šesnaestom stoljeću protestantska reformacija otpočela je napad na privilegije Katoličke crkve ali ubrzo je i sama postala afirmirana buržujska vlast. Ruralni radnici i urbana sirotinja, kojima je i dalje obećavana jednakost u raju, počeli su zahtijevati jednakost ovdje i sada na zemlji. Izbila je žestoka bitka između moćnih – uhljebljeni protestanti – i preostalih, ubogog puka. Predvodio ih je niz teologa, a jedan od njih ostavio je svojom odlučnošću i energijom neizbrisiv trag u povijesti. Njegovo je ime Thomas Müntzer i njegove propovijedi zapalile su Njemačku. Rat siromaha donosi njegovu priču – priču o ustanku kroz Riječ. Svojim upečatljivim, filmskim stilom, Éric Vuillard donosi uvid u tu, gotovo petsto godina staru, pobunu, koja je i dalje nevjerojatno relevantna za stravične nejednakosti s kojima se suočavamo danas.

Pogledajte snimku razgovora:

Éric Vuillard je francuski pisac i sineast, rođen u Lyonu 1968., između ostalog autor je romana Tuga zemlje (Tristesse de la terre, 2014.) za koji je osvojio nagradu Joseph Kessel i Dnevni red (L’Ordre du jour, 2017.) za koji je osvojio Goncourtovu nagradu.

Povodom izlaska hrvatskog izdanja posljednje knjige Érica Vuillarda Rat siromaha s autorom će razgovarati Leonardo Kovačić, a razgovor će se simultano prevoditi s francuskog.

Knjigu je preveo Zlatko Wurzberg, urednica je Dina Pokrajac, a izdavač je Nikola Devčić i udruga Bijeli val koja organizira Subversive Festival.