Nedjelja 22.5.2022. / 15.00 / KIC / PROJEKCIJA FILMA

Brijačnica i bomba

Njemačka, 2015./2016., 97’
režija: Andreas Maus

Film Brijačnica i bomba vrti se oko napada u Kölnu koji se dogodio 9. lipnja 2004. godine, kada je ispred turskog frizerskog salona eksplodirala bomba s čavlima. Više od desetljeća nije bilo jasno tko stoji iza napada. Rođaci žrtava godinama su se smatrali glavnim osumnjičenicima. U svojem impresivnom dokumentarnom filmu redatelj Andreas Maus rekonstruira policijsku istragu na temelju protokola ispitivanja: ksenofobični motiv uvelike je isključen tijekom istrage. Tek godinama kasnije napad je pripisan takozvanom nacionalsocijalističkom podzemlju (NSU), koje je odgovorno za brojna djela nasilja i ubojstava diljem Njemačke. A i tamo su se osumnjičenici uglavnom tražili u blizini žrtava. Nove perspektive otvaraju nove prostore za razmišljanje i postavljaju pitanja o strukturnoj ksenofobiji u Njemačkoj.

 

(film će biti projiciran s engleskim titlovima)

 

Andreas Maus je njemački autor i redatelj dokumentarnih filmova. Napisao je i režirao nekoliko kazališnih predstava te producirao TV i radio priloge. Dugi niz godina radi kao autor za istraživački politički časopis MONITOR Prve njemačke televizije (ARD). U svojem radu Maus se fokusira na pitanja migracija i desnog ekstremizma. Brijačnica i bomba njegov je drugi kino igrani film. Premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu DOK Leipzig. // Filmovi (izbor): Ballada (2009., premijerno prikazan na Filmfestu u Münchenu), Der Kuaför aus der Keupstrasse (Brijačnica i bomba, 2015.)

 

Povodom projekcije filma, u nedjelju 22.5. u 16.30 sati u KIC-u organiziramo razgovor Kontinuiteti (neo)nacizma: Grčka/Njemačka, o jačanju neonacizma i fašizma u Europi, na kojem će nam se pridružiti redatelj filma Andreas Maus, te umjetnica i aktivistkinja Karmen Frankl, kao i Angélique Kourounis, redateljica filma Zlatna zora: javna stvar te novinar Thomas Iacobi.