Subota 21.5.2022. / 16.30 / KIC / PROJEKCIJA FILMA

Zlatna zora: javna stvar

Grčka, Francuska, 2021., 123’
režija: Angélique Kourounis

Kako se oduprijeti? Kako djelovati protiv nacizma, fašizma i ekstremne desnice? Može li ih demokracija i dalje iskorijeniti jednom zauvijek, bez kompromitiranja vlastitih principa? Kako se boriti? Hoće li sudovi pružiti rješenje? Politička blokada od strane svih političkih stranaka? Medijski bojkot? Podizanje društvene osviještenosti? Bolje obrazovanje u školama? Ili je potreban fizički otpor? Suđenje koje je važnije čak i od onog u Nurembergu okosnica je ovog dokumentarca.

(film će biti projiciran s engleskim titlovima)

Angélique Kourounis je redateljica i producentica te izvjestiteljica i novinarka za Grčku i prostor Balkana za brojne francuske medije koja živi i radi u Ateni. Studirala je povijest i političke znanosti na Paris VIII, a diplomirala na Institut des hautes études internationales (Paris Sorbonne). Autorica je dvaju filmova o Zlatnoj zori; Golden Dawn: A Public Affair (2021), Golden Dawn: A Personal Affair (2016).

Povodom projekcije filma, u nedjelju 22.5. u 16.30 sati u KIC-u organiziramo razgovor Kontinuiteti (neo)nacizma: Grčka/Njemačka, o jačanju neonacizma i fašizma u Europi, na kojem će nam se pridružiti redateljica filma i novinar Thomas Iacobi, kao i redatelj filma Brijačnica i bomba Andreas Maus, te umjetnica i aktivistkinja Karmen Frankl.